Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Muhammedteckning på Charlie Hebdos första sida

Från 2015
Uppdaterad 14.01.2015 08:08.
Profeten Mohammed på Charlie Hedbos första sida.
Bildtext Charlie Hebdos förstasida efter terrordådet.

Den satiriska tidskriften Charlie Hebdo har lagt en teckning av Muhammed på sin framsida i det första numret som ges ut i dag - det första numret efter terrordådet förra veckan.

Numret har en karikatyrteckning av profeten Muhammed som håller upp en skylt med texten "Je suis Charlie" - "Jag är Charlie".

Ovanför syns en text med fet stil "Allt är förlåtet".

12 personer dödades i terrorattacken i onsdags, bland dem chefredaktören och tidningens främsta tecknare som höll redaktionsmöte då terroristerna slog till.

Tidskriftens advokat Richard Malka försäkrar att Charlie Hebdo inte tänker ändra kurs efter terrordådet.

- Nästa nummer kommer naturligtvis att innehålla teckningar av Muhammed och göra narr av politiker och religioner. Vi viker inte en tum. Andan av "Jag är Charlie" betyder också rätten att få häda, säger han.

Upplagan är tre miljoner exemplar, jämfört med 60 000 i normala fall och numret ska också översättas till 16 olika språk.

Den franska regeringen meddelade på måndagen att femtusen poliser och tiotusen soldater placeras ut för att bevaka känsliga mål som judiska skolor för terrorattacker.

Al -Azhar: teckningarna föder mer hat och våld

Al-Azharuniversitetet i Kairo som betraktas som sunnimuslimernas högsta religiösa lärosäte varnar för att de nya teckningarna i Charlie Hebdo kan föda mer hat.

Teckningarna tjänar inte fredlig samexistens och försvårar muslimers möjligheter att anpassa sig till västerländska samhällen, anser Al-Azhar, som har fördömt terrordåden i Paris.

Läs också:
Mette Nordström: Hårdare tag i Europa?
Stort säkerhetspådrag inför fredsmarsch i Paris
Satirtidningens innehåll avskys och försvaras
Charlie Hebdos redaktion började jobba igen
Heidi Finnilä: Vad lärde vi oss av attacken mot Charlie Hebdo?