Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

UMK15: Aikuinen

Från 2015
Sångaren Aikuinen.

Borgåbon Aikuinen har jobbat som filmkritiker och skrivit låtar till andra, bland annat Munamies Pomppufiilis och Robins Tää on aitoo. I UMK deltar han med suomipopinspirerad syntmusik.

Aikuinens inspiration kommer från Pet shop boys, Kratfwerk och Leevi and the Leavings. Aikuinens tävlingslåt Kyynelten lahti handlar om det finska folket som tycker om att bli betagna och dansa. Kyynelten lahti är Aikuinens uppfattning av hur suomipop, finsk popmusik, borde låta.

– Det ska inte ha ett lyckligt slut, men det ska vara roligt att dansa till det, beskriver Aikuinen musiken.

Aikuinen = Pekka

Bakom karaktären Aikuinen (översatt från finska till en vuxen) hittar vi Pekka Eronen. Eronen har tidigare skrivit låtar till andra artister, största klickmonstret på Youtube torde vara Putouskaraktären Munamies låt Pomppufiilis. Men han har också skrivit en låt på Robins nyaste skiva.

– En del av låtarna jag skrev passade inte för någon annan, då måste jag ju själv börja sjunga, säger Eronen som tidigare släppt låten Partajaana som handlar om hans hund.

Karaktären Aikuinen är en komisk filur som har influerats av stumfilmskomikerna Harold Lloyd och W.C. Fields, samt lite Woody Allen.

Tomtebloss och skäggiga damer

Varför borde Aikuinen vinna UMK Tävlingen för ny musik?

– Européerna borde få höra vilken sorts folk som bor här i Finland. Dessutom är det billigt för skattebetalarna att skicka mig till Wien. Jag behöver inte tonvis med pyroteknik, det räcker med ett tomtebloss, och egentligen kan jag bekosta också det själv. Jag tror att förra årets vinnare Conchita Wurst skulle uppskatta min tidigare låt Partajaana (översatt Skägg-Jaana).

Aikuinen och Kyynelten lahti tävlar i den tredje semifinalen den 21 februari på TV2. I varje deltävling tävlar sex tävlare av vilka tre går vidare till finalen den 28 februari.

#UMK15