Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

UMK15: Ida Bois

Från 2015
Artisten Ida Bois.

Vad händer om man tar en urban sångare-låtskrivare, blandar i lite elektronisk dansmusik och ett fredsbudskap? Man får Ida Bois Kumbaya-låt som uppmanar till gemenskap.

Vad är väl en Eurovisionsuttagning utan en fredssång, och Ida Bois Kumbaya står för årets fredsbudskap.

Ida Bois från Tavastehus säger själv att hon tror att musik har makten att ändra världen.

– Jag vill vara med och fortsätta den traditionen där låtar är mera än bara ”bra stycken”. Sångare-låtskrivare har alltid varit lite mera alternativa musiker, säger Ida Bois. Man kan skriva en musikaliskt sett bra låt, men med lyriken utforska på en djupare nivå.

Taylor Swift som idol

26-åriga Ida Bois ser upp till artister som Chisu, Juha Tapio och Taylor Swift som själv skriver djupa låtar.

Ida Bois första skiva kom ut redan år 2006, och sedan dess har ytterligare två skivor sett dagens ljus. Ifjol vann hon Golden gospel-priset på Joensuu gospel festivalen.

I flera år sysslade hon med skateboarding och var en av få kvinnorna i branschen, hade till och med en internationell sponsor. Trots att Ida inte längre själv åker skateboard så följer hon med sporten på sidan om.

Kumbaya som inspiration

– Med Kumbaya hoppas jag kunna inspirera folk att göra goda gärningar i vardagen. Det behöver inte vara något stort, man kan börja med att säga hej till grannen i trapphuset.

Ida Bois med Kumbaya tävlar i den tredje semifinalen den 21 februari på TV2. I varje deltävling tävlar sex tävlare av vilka tre går vidare till finalen den 28 februari.

#kumbaya
#UMK15