Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

UMK15: Jouni Aslak

Från 2015
Artisten Jouni Aslak.
Bild: Yle

När bandet han sjungit i i åtta år upplöstes bestämde sig Jouni Aslak att det var dags att satsa på en solokarriär. Musikstilen blev elektronisk soul-pop med djupa berättelser och en nypa blues.

Programmet är inte längre tillgängligt
UMK - Uuden Musiikin Kilpailu 2015: UMK15 // JOUNI ASLAK: “Lions and Lambs” - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Jouni Aslak växte upp i Nyslott och grundade år 2006 bandet Grandeville. Bandet blev en stor del av herrens identitet, men år 2014 bestämde bandmedlemmarna att gå skilda vägar.

Trots att Jouni Aslak först kände sig bortkommen i den nya identiteten som soloartist, så fick han väldigt snabbt ett skivkontrakt med ett svenskt skivbolag. Föregående finska artist som skivbolaget plockade upp på sina listor lika ivrigt var The Rasmus.

– Jag hoppas jag får syssla med musik resten av livet, säger Jouni Aslak om sina framtidsdrömmar. Jag vill få den sortens status att när 2030-talets Ariana Grande letar efter en låtskrivare så vänder hon sig till mig.

Musik ska lyssnas med ögonen fast

Jouni Aslak säger att det behövs lugn och ro när man lyssnar på musik. Han skulle hoppas att folk skulle lyssna på hans musik med ögonen fast, för då kommer alla nyanser som gömmer sig i musiken bättre fram.

– Låten Lions and lambs är full av uppmuntrande ord som ska få lyssnaren att förstå och godkänna motsatser. Världen är full av svart-vitt, och vi har alla någon gång varit onödigt ovillkorliga. Det är bra att bli påmind om att allting har två sidor.

Kärleken till ångbåtarna

Som kuriosa berätta Jouni Aslak Raatikainen att han älskar gamla ångbåtar. Kärleken till de gamla båtarna fick han då han växte upp vid Nyslotts strand och om somrarna jobbade på ångbåtar som skjutsade turister i insjöarna.

– När jag förtjänar min första miljon tänker jag rädda en av de gamla ångbåtarna och förtöja den vid min egen brygga.

Jouni Aslak med Lions and lambs tävlar i den andra semifinalen den 14 februari på TV2. I varje deltävling tävlar sex tävlare av vilka tre går vidare till finalen den 28 februari.

#lionsandlambs
#UMK15