Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

UMK15: Opera Skaala

Från 2015
Uppdaterad 13.01.2015 14:16.
Artisten Opera Skala.

Är det här Finlands Malena Ernman? Mezzosopranen Essi Luttinen tycker att det är dags att barockariorna gör en comeback och ställer upp i Tävlingen för ny musik UMK med låten Heart of light.

Är det möjligt att kombinera elektronisk dansmusik och klassiska arior frågade Essi Luttinen sin kompis Visa Oscar för ett par år sedan. Visa Oscar tyckte det lät som ett spännande projekt och började experimentera. Resultatet fungerade och ledde till den en timme långa La furia della costellazioni-uppförandet på Kabelfabriken i Helsingfors.

Nu vill Luttinen och Oscar sprida budskapet om EDM-operor till en ännu större publik.

– Vi har försökt ta reda på om någon annan gjort liknande musik, men inte hittat en enda. Endera har andra inte fått ariorna att fungera oförändrade med musiken, eller så har resultatet helt enkelt inte låtit bra.

Musik ska väcka känslor

Heart of light handlar om den klassiska operans våndor och återfödsel. Det kan också ses som en metafor för att hitta sin egen väg.

– Jag hoppas att publiken lyssnar på vår låt utan fördomar. Musik ska väcka känslor och det finns ingen rätt eller fel tolkning, säger Visa Oscar.

Kompositören har också svar på varför just Opera Skaala borde få representera Finland i Eurovisionen.

– Tävlingen hålls i Wien! Vad skulle vara ett bättre koncept än att skicka ett operanummer med inslag av EDM till klassiska musikens vagga.

För lyriken står Janne Lehmusvuo.

Opera Skaala med Heart of light tävlar i den andra semifinalen den 14 februari på TV2. I varje deltävling tävlar sex tävlare av vilka tre går vidare till finalen den 28 februari.

#UMK15