Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

UMK15: Shava

Från 2015
Bandet Shava.

Världens första "suomibhangraband" bjuder på indiska rytmer och färger. Ämnet är universellt: man gråter lika mycket efter flickor på den finska landsbygden som i de indiska storstäderna.

Bhangra är en musikstil som utvecklats i London bland unga musiker med indiska och pakistanska rötter, från början spelade man bhangra i Punjabi-området. De första bhangraartisterna gjorde låtar vid medlet av 1980-talet så musikstilen har tagit tid på sig att hitta till Finland.

Bandets namn Shava har ingen djupare mening i sig, men är det uttryck som man ropar ut i Punjabi då stämningen är på topp.

Shava gav ut sin första skiva år 2010. Trots att musikstilen är bhangra så sjunger bandet på finska, så också i tävlingslåten Ostarilla.

Förenande musik

– Bhangra är det nya rock’n’roll, menar solisten Kiureli Sammallahti. Det förenar alla människor från nomaden i utkanten av Bombay till Helsingfors Östra centrum. Också i Punjabi gråter man efter flickor liksom i köpcentret i Botby i Helsingfors.

Låtens rytm kommer från Indien, men lyriken är typisk finsk.

– De två förälskade ungdomarna får inte varandra, fast i slutet funderar man om inte hela kärleksdramat var en ensam gubbes påhitt på en kall parkeringsplats, säger Sammallahti.

Shava har turnerat i över ett halvt dussin länder samt i Nordamerika.

Shava med Ostarilla tävlar i den andra semifinalen den 14 februari på TV2. I varje deltävling tävlar sex tävlare av vilka tre går vidare till UMK-finalen den 28 februari.

#KansaHaluaaBhangraa
#UMK15