Hoppa till huvudinnehåll

Mitt jobb

Får rökare fler pauser på jobbet?

Från 2015
Uppdaterad 19.04.2017 10:37.
tobaksrökning på jobbet
Bild: Yle/Ann-Lis Fredriksson

Vi har kommit en bra bit från 1920-talets lungstärkande cigariller på munstycke ordinerade av läkare och 1970-talets rökfyllda konferensrum, bussar och väntrum. Som tur är.

Det är numera med nöd och näppe tillåtet att röka i det egna hemmet - ibland inte ens där om man bor på hyra. Balkongen, trapphuset och gårdsplanen är redan förbjudna zoner i många fastigheter.

Riksdagsman Mikael Jungner (SDP) föreslog i ett blogginlägg nyligen att försäljningen av alla tobaksprodukter totalförbjuds redan under nästa riksdagsperiod.

dam med cigarill 1920-talet
Bild: Lydia Woo/ Stock Photos

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.

Jungner skriver att man i dessa tider av statligt tvångssparande kommer enklast undan om man blir kvitt kostnaderna för tobaksrelaterade sjukdomar - vilket man enligt honom gör relativt snabbt om folk fimpar genast.

Ingen kan påstå att den inte visste

Farorna med rökning är oemotsägliga: lungcancer, lungemfysem, kroniska luftvägsinfektioner, magcancer, mjältcancer, levercancer, muncancer, hjärtinfarkt, stroke, blodproppar, impotens, fosterskador, fel på de manliga y-kromosomerna och mycket mer orsakas av rökning.

Den sortens minutkontroll är inte ändamålsenlig

Passiv rökning ökar risken för flera av de nämnda sjukdomarna. Tobaksrökning är en av de främsta orsakerna till för tidig död i i-länder.

Det finns personer med hälsoproblem som inte alls tål tobaksrök, och det är viktigt att de inte heller utsätts för det.

Men finländska rökare har blivit mer hänsynsfulla rökare - det röks ganska sällan i exempelvis busskurer och på tågperronger brukar rökare dra sig längre bort från andra människor.

Människor sysslar med mycket farligt

Det finns också många andra sysslor som är riskfyllda. Det kan vara farligt att åka slalom, snöbräde eller skridskor, att spela handboll, vattenpolo eller innebandy, cykla eller bestiga berg.

För att inte tala om motorsporter; förutom att det med jämna mellanrum sker riktigt allvarliga olyckor förbrukar motorsporter naturresurser.

1962 diskuteras televisionens faror
Bild: YLE Arkivet

Idrottsolyckor kostar samhället en hel del pengar i form av vård, rehabilitering och sjukledighet - få ifrågasätter kostnaderna för operation av brustna akillessenor, brutna lårben eller knäckta näsben.

Det finns inte sådana prioriteringar inom vården som nekar vård för den som "själv" orsakat sina problem - även om den diskussionen blossar upp med jämna mellanrum.

Men i och med att det har fattats beslut på EU- och riksnivå om att bruket av tobaksprodukter ska elimineras före 2040-talet riktas den samhälleliga intoleransen mot rökandet med full kraft. Än så länge hör dock tobaksrökning till självbestämmanderättens sfär i Finland.

Arbetsgivaren bestämmer

Frågan om kostnader för förlorad arbetstid för rökning diskuteras ofta.

Det blir fem minuter här, fem minuter där och andra får göra mera

Allt fler arbetsplatser har helt förbjudit rökning på arbetstid - många kommuner och städer men också privatägda företag.

Det är arbetsgivaren som bestämmer om rökning på arbetsplatsen - det vill säga vad den anställda gör under sin arbetstid. Den offentliga sektorn regleras också av tobakslagen.

Det finns yrken och arbetsuppgifter där rökning passar dåligt in; en brandman, glassförsäljare i kiosk en vacker sommardag, anestesiläkare eller skådespelare på scen kan inte lämna saker på hälft för att tobakstanden värker.

Och så finns det arbetsplatser där de anställda röker hur de vill.

- Skolorna är enligt lagen rökfria och det inbegriper skolgården. Om någon i personalen röker ska det ske på försvarsligt avstånd från skolan, säger Mikael Eriksson som är rektor för Ekenäs gymnasium.

Eriksson är rektor i Ekenäs gymnasium
Bildtext Rektor Mikael Eriksson
Bild: Yle

Eriksson säger att man ska lita på lärarnas goda omdöme i rökfrågan och något förbud har inte blivit aktuellt.

- Man måste lita på att anställda kan disponera sin arbetstid och den sortens minutkontroll är inte ändamålsenlig, säger Eriksson som tillägger att ingen i personalen för närvarande röker till vardags - åtminstone inte på jobbet.

- Det har gjorts så pass besvärligt att röka att många har fimpat och bra så, säger Eriksson.

En yngre kvinna som jobbar inom äldrevården säger att det finns fler rökare än ickerökare på hennes arbetsplats. Äldre vårdare röker mer än yngre, säger kvinnan som vill vara anonym.

- De som röker får mer egen tid än andra. Det blir fem minuter här, fem minuter där och andra får göra mera. Det blir extra bråttom för oss andra för vi kan ju inte lämna tomt när rökare slinker iväg ut, säger kvinnan.

Enligt henne finns det inte någon möjlighet för ickerökare att ta motsvarande pauser.

-Rökarna håller matpaus på samma sätt som andra, alltså om det är möjligt, det skippar de inte, svarar hon på frågan om rökare lämnar andra pauser emellan.

Rökare tar pauser stup i kvarten, eller?

Inte har jag hört någon klaga för att någon annan tar rökpauser

Det skattefinansierade Yle har avskaffat rökrummen och de i personalen som röker måste ta sig utomhus. Det är tillåtet att röka i närheten av ytterdörrarna och där finns fasta askbehållare.

- Jag går ut ungefär en gång i timmen för att röka, säger redaktör Hans Johansson som är en inbiten rökare.

Johansson säger sig sakna rökrummets sociala samvaro och kreativa anda. Där kunde alla - även ickerökare - samlas för att utbyta idéer och tips och få professionella råd .

- Nu tar jag hissen ner, tänder cigarretten så fort jag stiger ut och så promenerar jag till en annan dörr och tar en annan hiss upp. Då får man röra på sig lite mitt i allt sittande. Det tar cirka tre minuter åt gången för ofta röker jag bara en halv cigarrett. Ibland kombinerar jag pausen med att pudra näsan, säger Johansson.

arbetsplatsrökning
Bildtext Redaktör Hans Johansson
Bild: Yle/Ann-Lis Fredriksson

Tiden tillsammans med cigarretten är inte nödvändigtvis tomgång.

Många rökare läser arbetsrelaterade dokument eller e-post medan de röker - tankearbetet fortsätter alltså även under pausen. I andra fall kanske rökare diskuterar jobbfrågor samtidigt som de röker.

Tänker man bättre om man får röka?

Nikotin ger upphov till ett kraftigt fysiologiskt och psykologiskt beroende.

Därför uppkommer det hos rökare ett sug efter en cigarrett och det känns som en bra idé att ta en rökpaus. Cigaretten upplevs ha en lugnande och avstressande effekt och det kan göra det lättare att samla tankarna mitt i arbetet.

Enligt det internationella klassifikationssystemet för sjukdomar handlar allt om att lindra nikotinabstinensen hos rökaren. Efter att nikotinet kommer in i kroppen tar det tio sekunder innan abstinensen lättar.

- Ja, inte är det här ju särskilt bra, säger Johansson om sitt eget rökande.

Alla borde ta pauser

Om det är så att man mest sitter på jobbet är det i princip bra att stiga upp till exempel en gång i timmen och promenera omkring i några minuter, kanske också vifta lite på armarna och rulla på axlarna.

Rökare hörsammar därmed rekommendationerna om små motionspauser, men något nyttigt alternativ är det ju annars inte.

Kockstuderande stoppar korv
Bildtext Kockstuderande Annika Ahokas
Bild: Yle

Men i princip kunde ju ickerökare på samma sätt stiga upp och gå ett varv. Och den som står eller går på jobbet kunde sätta sig ned en stund annars bara. Men gör folk så?

- Nej, jag tar nog inga pauser som kan jämföras med rökpauser. Däremot kan man annars ta det lite lugnare om det inte är mycket kunder just då, säger Annika Ahokas som jobbat på olika ställen inom restaurangbranschen.

Nej, jag tar inga pauser som kan jämföras med rökpauser

Ahokas studerar för sista året för kockexamen inom hotell-, restaurang- och cateringbranschen.

Själv röker hon inte, men säger att många inom branschen gör det.

- Inte har jag hört någon klaga för att någon annan tar rökpauser. Folk brukar slinka ut för några minuter då det passar - och det är bättre det än att de blir otrevliga, säger Ahokas.

Ahokas har inte jobbat på något ställe där rökning skulle ha varit förbjuden eller där personalens rökande skulle ha orsakat diskussion.

Kanske det är så att det i största allmänhet är för högt tempo på arbetsplatser där rökning orsakar schismer och tandagnisslan? Kanske alla i personalen på sådana ställen skulle må bättre av lite fler minipauser - med ökad effektivitet som bipropdukt?