Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

UMK15: Solju

Från 2015
Artisten Solju.

Tävlingens enda mor- och dotterduo kommer från Utsjoki. Hold your colors kombinerar traditionell samisk musik med modern pop och det väldigt populära jojkandet.

Mamman Ulla Pirttijärvi-Länsman har redan länge uppträtt som jojkartist. Karriären satte fart redan på 1990-talet då hon var med i Angelin tytöt. Hon har sedan dess gett ut fyra soloalbum och samarbetat med många artister.

Dottern Hilda Länsman har varit med i olika bandkonstellationer i Utsjoki och Enare, och bland annat sjungit barnsånger på samiska. Hon har i Umeå deltagit i ett projekt för att hålla i liv jojkandet, och just nu studerar hon till klasslärare vid den samiska högskolan i Kautokeino i Norge.

Ulla och Hilda har tidigare samarbetat i musikaliska projekt, men i och med Solju och Tävlingen för ny musik UMK når samarbetet nya nivåer.

Handarbete förenar

Både mor och dotter gillar att handarbeta, och Ulla har lärt Hilda en rad olika traditionella samiska hantverk.

– Musiken har alltid varit en del av vår familjekultur. Vi vill med Hold your colors demonstrera hur traditionell samisk kultur möter dagens urbana musik. Fast världen utvecklas i en rasande fart så håller vi fast vid våra traditioner och kombinerar dem med den nya tiden.

– För oss betyder Hold your colors-låten att man modigt ska stå bakom sin egen identitet och personlighet oberoende av omgivningens försök att göra dig lik alla andra.

Soljus låt är skriven av identiska tvillingarna Ylva och Linda Persson som skrivit sånger för många europeiska länders Eurovisionsuttagningar.

Solju med Hold your colors tävlar i den tredje semifinalen den 21 februari på TV2. I varje deltävling tävlar sex tävlare av vilka tre går vidare till UMK-finalen den 28 februari.

#teamsolju
#UMK15