Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Ge tidningen i handen på dem som bara läser nyheter på webben"

Från 2015
Uppdaterad 14.01.2015 06:53.
Kristian Willner bekantar sig med den nya tidniingen
Bildtext Kristian Willner bekantar sig med den nya tidningen.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Papperstidningen har flera fördelar framom webbpublikationer, anser Kristian Willner. För honom är det viktigt att papperstidningarna satsar på det visuella.

Kristian Willner sitter vid frukostbordet. Det är tisdag morgon, och den nya morgontidningen, Östnyland, har nyss kommit hem till Willner. Hans första, spontana reaktion är delad.

- Jag tycker om allt med hur den ser ut, men personligen skulle jag gärna ha sett att ledarsidan skulle finnas direkt i början, på sidan två.

Det som många befarat är att den geografiska spridningen ska bli snedvriden i den nya tidningen, Willner vill vänta och se hur det går med den saken, men utgående från det första numret finns det ändå orsak att vara glad.

- Jag har tidigare haft Borgåbladet och Östra Nyland, men inte Hufvudstadsbladet. Nu får jag lite av alla, så jag är jättenöjd.

Hur går det med annonseringen?

I det första numret av den nya tidningen verkar det som om reklamerna är färre än förr. Willner är osäker på om en tidning med större utgivningsområde är tillräckligt intressant för annonsörerna, då publikunderlaget blir alltför brett.

- Jag vet inte om man kommer tillräckligt bra fram till läsarna, jämfört med vad man betalar för annonserna.

Jämfört med webbaserade nyheter har Östnyland en fördel. Flera artiklar är utbredda över hela sidor, eller till och med hela uppslag, och i en papperstidning får man en bra överblick över innehållet.

- Det här med det visuella är en stor del av papperstidningen. Här finns bra fotografer. Det ska vara angenämt och ”kiva” att läsa en tidning.

Det finns ännu hopp för papperstidningen

Det är anmärkningsvärt att regionen får en ny tidning, då ryktena om papperstidningens död går heta.

- Den lever säkert en tid ännu, men den kan ju bli dyr. Vad gäller papperstidningen är det helt avgörande för mig att jag får den till frukosten, om utgivningstiden skulle bli senarelagd så skulle papperstidningen vara död också för min del.

För att papperstidningen ska leva vidare så kan det finnas skäl att skrida till åtgärder.

- Ge tidningen i handen på dem som bara läser nyheter på webben, låt dem få känna den här upplevelsen av att läsa en tidning, säger Willner.

Läs också:
”Det påminner mycket om Husis”
Tidningen Östnyland här till morgonkaffet
Nya morgontidningen får bra betyg på stan
Teir: Vi vet att dubbelprenumeranter faller bort