Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sannfinländarna och De gröna slåss om hög post i Vanda

Från 2015
Uppdaterad 13.01.2015 15:55.
Jaakko Niinistö, Heidi Nygren
Bild: Sakari Manninen

Det blir en kamp mellan Sannfinländarna och De gröna när Vanda väljer biträdande stadsdirektör. Den som väljs kommer att ha stor makt i invandringsfrågor. Inte oproblematiskt om förvaltningen är invandringskritisk, säger professor Jan Sundberg.

De två kandidater som gått vidare i ansökningsprocessen i valet till tjänsten som biträdande stadsdirektör är pedagogie magister Heidi Nygren (Gröna) och teknologie doktor Jaakko Niinistö (Sannf). Heidi Nygren sköter tjänsten för tillfället.

Den biträdande stadsdirektören har ansvar för bland annat invånarservice och invandringsfrågor.

Niinistö har själv sagt att det är helt uteslutet att tjänsten skulle gå till De gröna som bara är det fjärde största partiet.

Sannfinländaren Jaakko Niinistö har en profil som inte är helt invandrarvänlig. På sin hemsida har han tidigare skrivit att man måste sluta favorisera invandrarna framom finländare. Han har också sagt att det är viktigt att ingen blir positivt särbehandlad på grund av sitt ursprung.

"Inte oproblematiskt"

Enligt Jan Sundberg, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet, är det inte oproblematiskt med att en person från ett invandringskritiskt parti får en hög tjänstemannpost med ansvar för invandringsfrågor.

- Politiskt höga tjänstemän kan styra rätt mycket i kommuner eftersom gränsen mellan förvaltningen och det politiska beslutsfattandet är rätt flytande. De kan peka på att det inte finns resurser, säger Sundberg.

En tjänsteman med ansvar i invandringsfrågor har stor förvaltningsmässig makt till exempel när det gäller att ordna bostäder för flyktingar. Sundberg säger att beslutsfattarnas vilja måste vara mycket stark och enhetlig för att det inte ska gå som förvaltningen vill.

Femton personer sökte tjänsten, tretton fyllde kriterierna och Niinistö och Nygren kommer ännu att intervjuas. Stadfullmäktige väljer den biträdande stadsdirektören torsdagen den 22 januari.

Läs också:
Avskedad stadsdirektör söker toppjobb i Vanda
Sannfinländare kan få ansvar för invandrarfrågor i Vanda