Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Unga nätmobbare på Åbo stadsteater

Från 2015
Uppdaterad 14.01.2015 08:59.
"Meganin tarina" visas på Åbo stadsteaters scen i Logomo.
Bildtext "Meganin tarina" visas på Åbo stadsteaters scen i Logomo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Megan hann aldrig fylla 14 år. Hon begick självmord några dagar innan sin födelsedag, på grund av nätmobbning. Det är vad pjäsen Meganin tarina, eller Megans historia, på Åbo stadsteater handlar om.

Pjäsen bygger på verkliga händelser, men har på teatern också fått delar av fiktion och till och med lögn - precis som nätmobbningen. Det är omöjligt att veta vad som är sant. Pjäsen tar upp frågor som hur det kunde gå så fel, hur man kan leva vidare och vem som bär det slutliga ansvaret.

Nätmobbningen var hemsk, men på begravningen gråter alla.
Bildtext Nätmobbningen var hemsk, men på begravningen gråter alla.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Redan innan premiären har pjäsen väckt mycket uppseende, och lett till ett brett samarbete. Dels görs pjäsen som ett samarbete mellan Åbo stadsteater och Åbo Nya teater-Turun Nuori teatteri.

- Pjäsen handlar om oss unga, men mobbningen har blivit elakare, säger skådespelarna Saara Sillván, Katimari Niskala och Laura Kumpula från Åbo Unga teater. När vi var i Megans ålder skedde mobbningen öppet på skolgården. Nu är det svårare att veta på vilka alla ställen den finns.

Temadiskussioner med nätpolisen och Rädda barnen

Dels har teatrarna samarbete också med Polisen och med organisationen Rädda barnen. I samband med fem av vårens föreställningar ordnas temakvällar, där nätpoliser och Rädda barnen diskuterar med föräldrar, ungdomar och med teaterbesökarna.

- Teatern kan inte vara en isolerad ö, utan man måste ha en dialog med samhället. Tyvärr sker det inte så ofta, säger skådespelaren Jukka Aaltonen. Det är första gången jag är med om att vi på Åbo stadsteater skulle ha så här mycket kontakter utifrån.

Pjäsen ges billigare för skolklasser och också Yle är med om satsningen. Producenten Erja Manto sätter upp ett hörspel med samma tema, men med en annan vinkel.

- I pjäsen berättas Megans historia, säger Manto, medan hörspelet går vidare med intervjuer med polis och press, som funderar på bakgrunden till alltihopa.

Tuomas Timonens prisbelönta pjäs Meganin tarina har tidigare spelats i Karleby, Nyslott och Vanda. I Hillka-Liisa Iivanainens regi har pjäsen premiär på Åbo stadsteaters scen på Logomo den 28 januari. Radiohörspelet sänds den 22 februari på Yle Radio 1.