Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Alvahemmet svarar på de ungas behov

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
ett rum

Det nya ungdomshemmet Alva i Ernestas i Borgå kan svara på dagens behov bättre än gamla Tukkari i Ebbo.

Alva firades med kaffe och kaka på tisdagen, men egentligen har ungdomshemmet redan fungerat i ett före detta äldreboende i en månad.

ungdomshem

Ny generation har tagit över

Det har krävts överraskande lite för att göra det 700 kvadratmeter stora servicehuset mysigt för generationsväxlingen. Enrummarna är ljusa och luftiga, endast spisarna och kylskåpen har tagits bort i de flesta rummen.

Väggarna är målade, möblerna delvis förnyade och bastun renoverad. Granna, grafiska textilier piggar upp. I korridoren står motionsredskap redo för användning. Rummen har egna toaletter och duschar.

röd soffa och tre dockor

Unga föräldrar får stöd

I familjerummen finns köksutrustningen kvar för att unga familjer ska kunna laga mat själv istället för att delta i de gemensamma måltiderna. Barnsängarna bärs in då rummen får invånare.

Familjerummen finns till för unga, nyblivna föräldrar som behöver stöd. I ungdomshemmet får de lära sig att hantera vardagen, samtidigt som de får stöd i det färska föräldraskapet. När de flyttar ut kan de bekanta familjearbetarna upprätthålla kontakten till familjen.

Tio platser fylls enligt behov

Tio platser fylls av långtidsplacerade unga, krisplacerade unga som av någon orsak inte kan vara i sitt eget hem, samt unga föräldrar. Fördelningen av platserna formas enligt behov.

Antalet omhändertagningar minskar i Borgå och i stället satsar man mer på förebyggande arbete. Därför kan antalet långtidsplaceringar minska i framtiden.

Alva Forsius-stiftelsens styrelseordförande Mikaela Nylander och chefen för social- och familjetjänster Maria Andersson
Bildtext Styrelseordförande för Alva Forsius-stiftelsen Mikaela Nylander och chefen för social- och familjetjänster i Borgå Maria Andersson deltog i invigningen.

Bättre än gamla Tukkari

Ungdomshemmet är inget nytt påhitt – det har funnits i över 20 år och hette tidigare Tukkari.

Nya utrymmen behövde ändå ett nytt namn, och valet föll på Alva efter Borgåbon Alva Forsius. Forsius grundade ett förlossningshem och ett förstahem för ensamma föderskor och deras babyer i början av 1900-talet. Byggnaderna är idag kända som Vandrarhemmet och daghemmet Solhem i Borgå centrum.

Alva är beläget betydligt mer centralt än gamla Tukkari i Ebbo. Ungdomarna har lättare att ta bussen till skolan och till centrum.

För föräldrar blir det lättare att besöka barnen. Också träffarna med socialarbetaren kan ordnas på de ungas revir. Det är betydligt bättre för de unga än att sköta sina ärenden på socialkontoret.

Kortare väg in till stan kan betyda att det är kortare väg till lockelser och oönskat beteende. Men reglerna i huset är till stor del de samma som i Ebbo. Alla ska komma hem till natten.