Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM inleds på torsdag – Lindfors osams med banan

Från 2015
Uppdaterad 14.01.2015 21:14.
Snowboardcross
Bildtext Anton Lindfors (i blå väst) slutade elva i VM i fjol.
Bild: EPA / Christophe Karaba

VM i snowboard och freestyle inleds med snowboard cross men på grund av snöbrist har man tvingats kompromissa med banan. Ett av Finlands största medaljhopp är inte helt nöjd.

VM för både snowboard- och freestyleåkare tävlas i österrikiska Kreischberg. Tävlingarna inleds på torsdagen med kval i snowboardcross. Finlands representant Anton Lindfors har förberett sig för VM redan länge, men nu är allt inte som önskat.

- Det har varit så dåliga snöförhållanden att banan är lite mindre än vad den brukar vara.

Att banan är mindre innebär i det här fallet att man kör heaten med bara fyra åkare istället för sex som man brukar. Vid sidan av det här tycker Lindfors dessutom att banprofilen inte lämpar sig optimalt för just honom, men gnälla vill han inte.

- Jag gillar banor med bättre flyt, den här är inte så smooth. Man kan inte hålla upp farten från början till slut utan tvingas jobba mera på de jämna delarna. Det var några ställen som jag under dagens träningar hade svårigheter på, men det hade i och för sig alla andra också. Det är ändå ingent som man inte skulle kunna klara av. Helt bra ska banan passa mig.

VM är samtidigt säsongöppning

De dåliga snöförhållandena har ställt till det redan tidigare för Lindfors och de övriga snowboardcrossåkarna. I december skulle man tävla i världscupen men både tävlingarna i Österrike och Kanada inhiberades på grund av snösituationen.

- Det har varit en lång paus på grund av så många inställda tävlingar, så vi har bara tränat en längre tid. Huvudsaken är att vi äntligen får börja tävla, det är vi nöjda med.

Då man inte har några färska tävlingsresultat är det svårt att veta var den egna nivån för tillfället ligger. Lindfors säger att han ändå klockat goda tider i träningarna.

- Det är svårt att säga om styrkeförhållandena och var jag själv ligger. Träningarna har gått bra och jag har gjort topptider så det borde inte vara några problem. Jag har nog en sådan känsla att jag är nära toppen och har en bra chans att klara mig hur bra som helst.

- I alla fall för tillfället är jag inte nervös, mera ivrig. Vi får se hur det känns på torsdagen och fredagen.

Kvalåken i snowboardcross sänds direkt på Yle Areena med start klockan 10.55, och i TV2 klockan 18.45. Finalerna åks på fredagen.