Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IOK-legendaren Peter Tallberg hyllad på Idrottsgalan

Från 2015
Uppdaterad 14.01.2015 10:17.
Peter Tallberg fick pris på idrottsgalan.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Peter Tallbergs första dag utanför hemmet eller sjukhuset kunde inte ha slutat bättre. Mannen som tagit ett strupgrepp på strupcancern fick ta emot ett specialpris för sina insatser för den finska idrotten.

Det var en märkbart tagen Peter Tallberg som Yle Sporten träffade efter att han på Idrottsgalan fått ta emot ett pris för en fantastisk karriär som idrottsledare. Ett perfekt slut på en redan bra dag.

– Jag är faktiskt första gången utanför sjukhuset och hemmet sen jag hade min strupcancer, vilken började senaste sommar. Cancern är nu under kontroll och nu börjar jag leva ett vanligt liv och hoppas jag till och med kan få rösten tillbaka småningom, berättade Tallberg med darrig stämma.

Han har suttit på tunga poster inom den internationella idrottsrörelsen under flera decennier. Innan sin tid som idrottsledare gjorde han dessutom karriär på nationell nivå inom bland annat alpint, bordtennis och squash. Internationellt blev han känd som OS-seglare.

Utmärkelsen gladde naturligtvis.

– Det var trevligt, jag har varit med länge och plötsligt kom detta som en total överraskning för mig. Jag hörde om det faktiskt först här på arenan. Jag har brukat komma till Idrottsgalan varje år och tyckte att det är intressant att komma hit igen.

– Det har varit en fin dag.

Full kalender

Egentligen har Peter Tallbergs hela liv präglats av idrotten. Man frågar sig hur det funnits tid för allt som står i prismotiveringen?

– Det har nog varit ganska jobbigt men livet har nu bara varit sådant. Det har råkat sig att man passat in i många sammanhang, och man har haft lyckan att ha förstående föräldrar och familj. Dessutom har idrottsintresset inom familjen varit stort, så det har bara blivit så.

Trots hög ålder (Tallberg är född 1937) och en svår sjukdom är Tallberg alltjämt en faktor inom nationell och internationell idrott.

– Den präglar nog mitt liv mycket. Jag är fortfarande med i IOK, mitt mandat tar slut 2017. Då har jag varit över 40 år inom IOK och sitter fortfarande i Finlands olympiska kommitté, där jag suttit i 42 år. Det är inte många som suttit längre än det.

Mer transparens

Efter sjukdomsperioden är Tallberg naturligtvis mån om att ta det lugnt, men egentligen är det inte det intrycket man får när han berättar om sin vardag.

– Jag försöker vara med i beslutsfattandet alla dagar och dessutom är jag hedersmedlem i idrottarkommissionen i IOK vilket ger mig kallelse till alla deras möten. Nog har jag kring ett 50-tal e-postmeddelanden varje dag som jag svarar på.

Från sin position inom den nationella och internationella olympiska familjen har Tallberg haft unik insyn i allt som skett inom IOK under de senaste decennierna.

– Jag har varit väldigt involverad i utvecklingen. Speciellt har jag företrätt idrottsmännen och -kvinnorna, och det har varit en intressant bit. Idag är idrottsmännen representerade på alla håll inom den olympiska rörelsen och sitter till och med i exekutiven. Jag jobbar fortfarande för det.

Att göra IOK mer transparent ser Tallberg som den största utmaningen i sitt jobb just nu.

– Vi måste jobba med att göra rörelsen transparentare. Folk tror att IOK är en grupp med äldre gubbar som sitter och fattar beslut utan att förstå sig på idrott, men det är helt annorlunda. Det måste man få igenom också så att folk förstår.

– Det är en massa idrottsmän och människor med idrottslig bakgrund som fattar besluten. Ta nu bara Frankie Fredericks som var här ikväll. Han valdes in i IOK i Peking 2008 och han är väldigt aktiv och kommer säkert att ordna in sig i exekutiven för Afrika.

Tallberg fick med sig en statyett och en blombukett och ett folks hyllningar från Idrottsgalan, men att slå klackarna i taket var inget alternativ för Finlands olympiska kommittés Grand Old Man.

– Jag är första dagen fri idag, så jag tror det blir en tidig kväll. Det gäller att vara försiktig och vila.

Peter Tallbergs intervju från Idrottsgalan.