Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare: Förnybar energi lönsam inom ett årtionde

Från 2015
Uppdaterad 14.01.2015 08:16.
Solpaneler monteras på en lada vid Meteoria Söderfjärden
Bildtext Framför allt solenergi kommer att ge många länder billig energi.
Bild: Matts Andersén

I många länder kommer förnybar energi, till exempel från sol och vind, att bli kommersiellt lönsam om 5-10 år. Det uppskattar en ny undersökning gjord vid Villmanstrands tekniska universitet.

Teknologiska forskningscentralen VTT, Villmanstrands tekniska universitet och Åbo universitets center för framtidsforskning har ett pågående projekt om förnybar energi, där man har byggt ett förnybart energisystem för Kina, Sydkorea och Japan. I det är energin billig, utsläppsfri och oberoende.

Tidig morgon nere i Sandviken i Vasa.
Bild: Christian Nylund.

Motsvarande simulationer i förnybar energi har enligt solekonomiprofessor Christian Breyer vid Villmanstrands tekniska universitet aldrig gjorts tidigare.

- Ett system som bygger helt på förnybar energi är möjlig till exempel i nordöstra Asien. Förnybar energi är där också den billigaste energiformen. Allt annat är dyrare. Det är en ny insikt, säger Breyer.

På universitetet har man nu räknat ut hur Kina kunde övergå till förnybar energi.

Kina är det land som satsar mest på solenergi och vindenergi just nu

- De har betydliga vind- och solresurser. Deras förnybara energisystem är mycket snabbt lönsamt och därför skulle det löna sig för dem att övergå till att använda enbart förnybar energi. Kina är också det land som satsar mest på solenergi och vindenergi just nu, säger VTT:s ledande forskare Pasi Vainikka.

Kostnaderna minskar hela tiden

Den stora frågan när det gäller förnybara energikällor är när de kommer att bli kommersiellt lönsamma, så att man kan börja använda dem av ekonomiska skäl. Enligt forskningen är den tidpunkten bara 5-10 år i framtiden till exempel när det gäller solenergi och vindenergi i Kina.

- Varje gång som kapaciteten fördubblas minskar kostnaderna med 20 procent. Nu när man bygger betydligt mer kapacitet så kommer till exempel solenergin pris att halveras fram till år 2025-2030. I stora delar av världen kommer just solenergi att vara den billigaste energiformen, säger Vainikka.

Finland vill vara med

VTT försöker ta reda på hur Finland kunde gå i täten för utvecklingen av energisystem. Fortum är redan med i Indiens solenergisektor som väntas öka kraftigt. Där har offentliggjorts flera kommande solkraftverk som var och en för sig ska kunna producera hundratals megawatt.

Vindkraftverk i Sundom, Vasa.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

- Solenergin börjar bli vuxen. Den klarar sig så småningom utan stöd, kommenterar Fortums teknologidirektör Heli Antila.

Det finns så gott som obegränsat med sol- och vindenergi. Problemet är att produktionen är oregelbunden. Men VTT uppskattar att Finland kunde lagra solenergi till exempel i syntetisk naturgas, för användning under vintermånaderna.

Forskningen fick nyss pris i en global solenergikonferens i Japan.

Jenni Frilander

Diskussion om artikeln