Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Överlevde Elvis sin död?

Från 2015
Uppdaterad 04.06.2015 11:30.
Elvisbrillor på gitarr
Bild: Dan Eskil Jansson / YLE

Överlevde Elvis Presley sin egen död? Var det bara något som han iscensatte för att få litet lugn och ro, komma bort från det tärande artistlivet och kunna leva som en vanlig människa igen? Det här är frågor som åter blivit aktuella i och med att vi nyligen firade det som skulle ha varit Elvis Presleys 80-års dag.

Dessa frågor har även ställts många gånger sedan den 16:e augusti 1977 då Elvis tog sitt sista andetag. Hans bortgång kom som en chock för de flesta av hans fans och det var naturligtvis många som önskade att han fortfarande var vid liv.

Önsketänkande leder ofta till önskeseende och det är bra många som under årens lopp tyckt sig se Elvis än här och än där. Vilket förstås enbart underbyggt ryktena om att Elvis skulle ha fejkat sin egen död. Men vilka är de s.k. bevisen för detta? Finns det en möjlighet att Elvis Presley fortsatte att leva i skymundan efter 16.08.77? Och i så fall – är det möjligt att Elvis lever än idag? Här finns gott om utrymme för diverse konspirationsteorier.

Elvis Presley is he Alive?: Shocking Evidence

Elvis hade allt utom frihet

Låtom oss ta en liten titt på några av de främsta argumenten som lagts fram för att påvisa att Elvis lever. Eller åtminstone inte dog på sin officiella dödsdag. Allra först måste vi hitta ett motiv – varför ville Elvis låtsas dö? Svaret är naturligtvis – frihet. Elvis hade råd att köpa allt han ville ha flera gånger om: hus, bilar, hästar, flygplan.

Men det var en sak som han inte kunde köpa för alla pengar i världen, nämligen frihet. Frihet från all den såväl fysiska som psykiska stress det innebar att vara inte bara vilken dussinvärldsstjärna som helst, utan just The King.

Elvis saknade sitt gamla stillsamma liv före all berömmelse och ståhej kring honom. Och enda utvägen han såg var att ta livet av The King för att kunna fortsätta leva som privatpersonen Elvis. Eller i alla fall i teorin. Men där har vi ändå ett förståeligt motiv.

Elvis Conspiracy Slideshow av Mickey Moran

Själva bevisföringen

Så till själva bevisföringen. Här kommer ett litet urval av "bevisen" som brukar läggas fram:

- Samma kväll som Elvis dog var det tänkt att han skulle åka iväg på en 12-dagars turné. För att komma i skick för turnéerna brukade Elvis alltid genomgå en bantningskur före dem. Men inte denna gång. Trots att han hade svällt upp så pass mycket att han nu rymdes in i endast två av sina scendräkter. De hade heller inte beställt nya och större dräkter. Inför turnéerna brukade Elvis även alltid färga sitt hår och sina polisonger svarta. Men inte denna gång.

- Elvis lät filma turnén före detta, d.v.s. det som blev hans sista turné. Varför det? Var orsaken den att han ville dokumentera det han visste att skulle bli den sista? Trots att han var litet fetlagd och en bit ifrån den snygga Elvis-bild som de flesta har av honom och som man kan tänka att han hellre hade låtit föreviga. Men under turnén hade han sagt åt såväl sin brorson som sin bakgrundssångerska (och "personliga vän") Kathy Westmoreland att: "jag ser kanske inte så bra ut just nu, men jag kommer att se bra ut i min kista."

- Elvis hade sagt åt sin turnéstab att han i framtiden inte längre tänkte uppträda live i samma takt som dittills och att han därför uppmanade dem att hitta nya jobb åt sig. Han hade även i några intervjuer låtit antyda att han funderade på att lägga av med turnerandet. Efter det som blev den sista konserten hade Elvis sagt åt sin ljudtekniker att han inte visste när de skulle ses igen. Detta trots att följande turné redan var fastslagen.

- Just före sin död skaffade Elvis litet extra pengar genom att sälja bort litet av sin egendom, bl.a. sin ranch. Och mera pengar. Elvis' testamente är omtalat och det som gör det extra intressant i det här fallet är att han bara någon månad före sin död lät ändra det så att endast hans dotter Lisa Marie och fadern Vernon skulle ärva honom. Ingen annan skulle få något. Det här är rätt överraskande med tanke på att Elvis hela sitt liv var känd som en sällsynt generös person som tyckte om att strö presenter omkring sig. Dessutom skulle Lisa Marie få tillgång till sitt arv först när hon fyllt 30 år, d.v.s. år 1998. Var det för att Elvis själv behövde sina tillgångar?

- Den sista låt som Elvis sjöng in på skiva var He'll Have To Go. Och den (förmodligen) sista låt som Elvis sjöng i Graceland medan han ackompanjerade sig själv på piano var Unchained Melody. Det var på morgonnatten före han dog. Antydde låtvalet att han snart skulle bli fri sina egna kedjor?

Elvis Presley / Unchained Melody (1977)

- Elvis hade sagt åt sina nära vänner att han var "fruktansvärt trött på att vara Elvis Presley". Åt en kvinna som jobbade för honom i Graceland hade han sagt att han önskade att han bara kunde försvinna och leva för sig själv utan att berätta för någon var han fanns. Kvinnan var övertygad om att Elvis ännu levde.

- Två dagar före sin död ringde Elvis till sin vän Ellen Foster och berättade att han inte tänkte åka iväg på turnén som skulle starta den 16.08. Dessutom uppmanade Elvis henne att inte ställa några desto vidare frågor, inte berätta om deras samtal och inte tro på allt som skulle stå i tidningarna. Ellen Foster har berättat detta även kopplad till en lögndetektor. Den kunde inte påvisa att hon skulle ha ljugit.

- Elvis' frisör, nära vän och andlige mentor Larry Geller har berättat att Elvis mot slutet av maj 1977 hade sagt att han tänkte bryta med sin manager Colonel Tom Parker. Att ingenting varade för evigt och att han nu behövde göra förändringar i sin tillvaro. Elvis hade sagt att han var trött på Memphis-maffian och ville ha en ny livsstil. "Det kommer att ske stora förändringar", hade han sagt. Och att det skulle ske någon gång under sommaren.

- Konserterna på Elvis' sista turné höll inte lika hög standard som publiken var van vid från hans tidigare turnéer. Med ett undantag – den sista konserten på turnén. Då skärpte sig Elvis. Han var på ett gott och stundvis nästan uppsluppet humör och han gav allt vad han för stunden orkade och förmådde. Gjorde han det för att han visste att det skulle bli hans sista konsert?

Elvis Presley – sista gången han sjöng inför publik

Den här listan kunde göras ännu längre, men detta torde räcka för att få en god uppfattning om hurdana argument som brukar läggas fram för att peka på att Elvis fejkade sin egen död. Och varför.

Dessutom antyder denna lista att Elvis visste att något skulle ske med honom inom en förhållandevis snar framtid. Men frågan är vad. Visste att han var dödligt sjuk? Tänkte han begå självmord? Eller planerade han att iscensätta sin egen död? Av dessa tre är det sista alternativet det mest troliga.

Numerologi

Men varför valde han då att "dö" just den 16:e augusti? Elvis var inte bara en djupt religiös man – han trodde även starkt på numerologi. Och det magiska numret i detta fall är 2001.

Elvis gillade skarpt Stanley Kubrick-filmen 2001 – Ett rymdäventyr. Till och med så pass mycket att han på 70-talet inledde sina konserter med Richard Strauss-stycket Also sprach Zarathustra som är med i filmen. Elvis dödsdatum var 16.8.1977 och adderar man de siffrorna får man summan 2001. Samma resultat kommer man även fram till om man adderar hans födelseår 1935 med dödsdatumet 16.8 plus hans ålder (42) vid döden. 1935 + 16 + 8 + 42 = 2001.

Elvis Presley – Also sprach Zarathustra/See See Rider

Dödsögonblicket

Så till själva dödsögonblicket. Det cirkulerar ett flertal olika uppfattningar om exakt vilken tid Elvis dog och hur det gick till när de fann hans kropp. Men det är enbart förståeligt att det finns olika uppfattningar om detta. Folk där var naturligtvis i chock och då är det lätt att man inte riktigt minns alla detaljer ordentligt.

Ett av de största frågetecknen här är personen som fann Elvis kropp liggande på toalettgolvet, nämligen hans dåvarande flickvän Ginger Alden. Under årens lopp har hon ändrat på sin story så att hon hittade kroppen allt mellan kl.12.30 och kl.14.00. Faktum är ändå att man ringde efter ambulans först kl.14.30.

Men även om man bortser från alla olika uttalanden kring det hela, så finns där ändå minst en mystisk halvtimme som ingen riktigt har kunnat förklara, d.v.s. den mellan 14.00 och 14.30.

Varför väntade de så länge med att ringa efter ambulans? Hade de först sjävla försökt få liv i Elvis? Hade de städat undan alla piller och annat komprometterande material från hans sovrum och toalett? Eller bytte de helt enkelt ut kroppen mot en annan persons som påminde om Elvis? Så att Elvis skulle hinna smita till sitt gömställe?

De personer som då var i Graceland hade enligt egen utsago intensivt försökt återuppliva Elvis. Tydligen t.o.m. så intensivt att när ambulanspersonalen kom kl.14.48 hade de svårt att känna igen Elvis. Så pass hårt hade de gått åt honom.

Officiellt död

Elvis Presley förklarades officiellt död kl.15.30 varefter obduktionen genast inleddes. Men den finns det också en hel del oklarheter kring. Av någon anledning skrevs den inte på sjukhusets officiella blanketter, utan på helt vanligt skrivpapper. Dessutom lär texten vara så pass amatörmässigt skriven att det inte ens med säkerhet framkommer att det är Elvis Presley det handlar om.

Efter obduktionen fördes Elvis' kropp redan följande dag tillbaka till Graceland. När hans anhöriga fick se kropppen fick de en ny chock. Obducenterna hade inte lyckats återställa ansiktet ordentligt. Man såg tydliga spår efter ingreppen.

Trots det lades kroppen i en öppen kista så de närmast sörjande kunde framföra en sista hälsning. Visserligen hade de snyggat till ansiktet på kroppen, men det ansågs ändå för illa tilltygat för att tillåta någon fotografering. Trots det lyckades en släkting ta en bild i smyg och det fotot har publicerats ett flertal gånger.

Men ser man närmare på fotot och betraktar näsan kan man tydligt se att den har en annan form än Elvis' näsa. Berodde det på obduktionen? Eller på att kroppen helt enkelt inte tillhörde Elvis? Men var det kroppen av en annan man eller bara en vaxdocka som föreställde Elvis?

Svårt känna igen Elvis

Ser man närmare på hela ansiktet överlag kan man lätt konstatera att det är svårt att se några fula spår efter obduktionen. Det är inte heller ett ansikte som tillhör en överviktig man i 40-års åldern. Det ser ut att tillhöra en ung Elvis (men med fel näsa) som är i gott skick. Man minns mitt i allt Elvis' uttalande om att han i alla fall skulle komma att se bra ut i kistan.

Många som fick komma nära kistan har efteråt sagt att de hade svårt att känna igen Elvis. Dessutom var det flera som reagerade på att det var förvånansvärt kallt vid kistan trots att det ännu var sommar och mycket varmt. Kyldes kistan ner för att inte vaxdockan skulle smälta i värmen?

Ja, det finns fler motsvarande oklarheter och frågetecken gällande Elvis' kropp som alla pekar på en och samma sak – det var inte Elvis Presley som låg i kistan.

FBI och Elvis

Dags nu att ta in ytterligare en teori gällande Elvis' eventuella försvinnande. Och här är självaste FBI inblandade.

Elvis var en stor vän av ordningsmakten och han blev t.o.m. officiellt utnämnd till biträdande polis med egen bricka och allt. Elvis fick även följa med trafikpolisen när de var ute och patrullerade. Men han var också mycket intresserad av att få samarbeta med narkotikapolisen.

Även om Elvis själv åt mediciner och preparat som i vissa fall kunde klassas som narkotiska så såg han aldrig sig själv som en knarkare. Han var mycket starkt emot alla knarklangare och ville gärna hjälpa polisen med att få bukt med dem.

Till sist lyckades Elvis även få en narkotikapolisbricka – av självaste USA:s president Richard Nixon. Således hade Elvis utmärkta kontakter till inte bara polisen, utan även FBI. Och presidentämbetet.

Vittnesskyddsprogram

FBI har ett s.k. vittnesskyddsprogram som hjälper vittnen i brottsmål att i vissa undantagsfall "försvinna" eller "dö" för att sedan få en helt ny identitet på en helt ny ort. Det har spekulerats i huruvida Elvis' död genomfördes på detta vis med hjälp av just FBI. Och ifall det då berodde på att Elvis på något sätt var hemligt involverad i jakten på t.ex. något drogsyndikat som gjorde att hans liv var så pass hotat att det inte fanns någon annat sätt att rädda livet på honom än genom att ta livet av honom.

Det som gör det hela ännu intressantare är att dagen innan sin död, alltså 15.8, hade Elvis pratat länge i telefon med såväl Nixon som USA:s dåvarande president Jimmy Carter som Elvis kände personligen sedan några år tillbaka.

Levande efter döden

Alla "bevis" som vi hittills gått igenom kan naturligtvis ha sina helt naturliga förklaringar och det betyder således att Elvis Presley dog den 16.08.1977. Men det finns förstås ett bevis som är svårt att bortförklara och det är att se kungen vid liv efter sin död.

Det finns ju massvis med rapporterade iakttagelser av Elvis efter hans död, men vi lämnar dem åt sina respektive öden för att istället koncentrera oss på ett enda fall. Det kanske mest intressanta av dem alla.

Även om Elvis var grundligt trött på att turnera, så älskade han sång, musik och att stå på en scen framför en publik. Och det är mycket möjligt att det började kittla så pass mycket i Elvis att han blev tvungen att hitta på ett sätt att göra musik och uppträda utan att folk kunde gissa att det var han. Men hur skulle det gå till? Elvis var ju trots allt världens förmodligen mest kända artist.

Orion

År 1972 kom singeln That's All Right / Blue Moon Of Kentucky. Den var på det sättet lustig att artistens namn helt saknades på skivan, men sångaren påminde väldigt mycket om Elvis Presley. Och Elvis hade ju gett ut bägge låtar redan på 50-talet. Bägge singlar hade dessutom getts ut av samma skivbolag – legendariska Sun Records. Småningom kom det fram att den nya versionen hade sjungits in av en artist vid namn Jimmy Ellis. Det är känt att denne Jimmy Ellis senare blev inbjuden till Graceland, bl.a. en kort tid före Elvis' död.

Jimmy Ellis – That's All Right / Blue Moon Of Kentucky

Efter Elvis' död kom Jimmy Ellis tillbaka och började då uppträda under namnet Orion och med en mask för ansiktet. Det är ingen som försöker påstå att Elvis skulle vara Orion, men hör man på Orions skivor märker man att det stundvis låter som om det är två olika personer som sjunger på skivan. Rösten varierar från spår till spår så att de flesta låter som en person som påminner om Elvis, medan vissa låter som om det verkligen kunde vara Elvis som sjunger. Och det är alltså frågan om helt nya låtar. Inget fuskande med tidigare inspelningar.

Eftersom Orion uppträdde med mask gav det också möjligheten för Jimmy Ellis och Elvis Presley att alternera på scenen, så att publiken inte visste att det emellanåt var självaste Elvis som sjöng för dem.

Jimmy "Orion" Ellis / I'm Not Trying To Be Like Elvis

Det har skrivits ett flertal böcker som handlar om Elvis' död och det har gjorts ännu fler tv-program. Vissa vill bevisa att han levde vidare, andra vill bevisa att han dog, medan några försöker presentera det hela så objektivt som möjligt. Men det de alla har gemensamt är att ingen lyckats presentera den slutgiltiga och entydiga sanningen.

Får vi någonsin veta sanningen? Knappast. Men det är helt okej det också. Det blir liksom mer spännande så här. Ibland får man helt enkelt inte låta sanningen komma i vägen för en god story.

Filmen Bubba Ho-Tep – trailer

Kirsty MacColl / There's a guy works down the chip shop, swears he's Elvis