Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Musiker ombads betala Teosto-avgift själva

Från 2015
Uppdaterad 14.01.2015 15:35.
Ninni Poijärvi
Bild: Timo Kirves/Ninni Poijärvi

Helsingfors stad bad bandet Hoe­down att själva betala Teosto-avgiften efter en konsert som staden beställt. Musikern Ninni Poijärvi är upprörd.

Helsingfors stad som bokade bandet, beslutade om biljettpriset och hade synpunkter på vems låtar bandet skulle spela. Efter konserten kräver de att bandet ska betala Teosto-avgifterna själva.

Ninni Poijärvi, musiker i bandet, är upprörd.

- Det är helt huvudlöst! Vi tvingas betala för vårt egen konsert, säger Poijärvi när vi ringer upp henne.

Teosto är en finländsk upphovsrättsorganisation som företräder kompositörer, textförfattare, arrangörer och förläggare för musik. För dem är avgiften viktig inkomstkälla och ersättning för att någon använt verket.

Hoe­downs konsert var en samproduktion mellan staden och bandet. Men enligt Ninni Poijärvi måste staden ha ändrat sitt tillvägagångssätt i samproduktioner så att det är artisten som måste betala avgiften till upphovsrättsorganisationen.

- Det här är dödsstöten för en frilansartist med låg inkomst. Blir samproducerade konserter vanligare kommer det här radikalt att förändra frilansartisters liv. Det leder till att artister måste tacka nej till konserter i samproduktion eftersom de inte blir lönsamma, säger Poijärvi.

Staden: Vi har handlat riktigt

Stadens kulturchef Stuba Nikula säger till MTV att allt har gått rätt till. Man har bara följt Teostos avtal med kommunerna och dessutom informerat bandet om Teosto-avgiften.

- Vi har gjort så här i hundratals samproduktioner och ingen annan har klagat. I det här fallet är det givetvis tråkigt att musikerna inte spelade sin egen musik. Då hade de fått Teosto-avgiften tillbaka i slutändan, säger Nikula till MTV.

Enligt kundtjänstchef Antti Rask på Teosto har staden inte direkt handlat fel.

- Det är frågan om en kommunikationsmiss. I samproduktioner ska arrangörerna dela på Teosto-avgiften om man inte avtalat om annat i förväg. Staden säger att man i förväg mejlat artisten och informerat om Teosto-avgiften. Istället för att dela på avgiften hade staden avsett kompensera för avgiften i artistarvodet, säger Rask till Yle.

Hoedown
Bildtext Bandet Hoedown fick själva betala upphovsrättsavgift till Teosto efter sin konsert.
Bild: Hoedown

Rask gissar att den här typen av samproduktioner ger staden möjlighet att ordna konserter man annars inte haft råd med.

Men enligt musiker Ninni Poijärvi är det här förfarandet dödsstöten för frilansartister, speciellt blir det olönsamt att framföra andra artisters låtar, vad säger du om det?

- Jag kan inte tala för stadens del, men visst är det så att en frilansmusiker nödvändigtvis inte har det så lätt, säger Rask.

Det var Radio Helsinki som först rapporterade om nyheten.