Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Valtimo lämnade Samlingspartiet i Hangö

Från 2015
Uppdaterad 14.01.2015 16:52.
Hangöpolitikern Jarmo Valtimo.
Bildtext Jarmo Valtimo tycker Samlingspartiet har svikit sin löften till honom.
Bild: Jarmo Valtimo

När Hangö fullmäktige i tisdags (13.1) möttes för första gången för i år kunde Samlingspartiet stoltsera med att ha fått en ny medlem i leden då Jaana Pulkkinen från SDP hade bytt parti. Glädjen blev ändå kortvarig då Jarmo Valtimo på samma möte meddelade att han lämnar Samlingspartiet i protest.

Det betyder att Samlingspartiet fortfarande har bara fyra medlemmar i sin fullmäktigegrupp. Då den tidigare SDP:aren Pulkkinen har förhinder och inte kan delta i fullmäktigemötet är partiet dessutom decimerat till bara tre medlemmar eftersom det är en socialdemokratisk suppleant som får delta i fullmäktigemötet istället för Pulkkinen.

Hoppades på styrelseplats

Jarmo Valtimo valdes in på Samlingspartiets lista som obunden kandidat. För att få vara med och tävla om de viktiga posterna i stadsstyrelsen och nämnderna skrev han in sig i partiet för ett år sedan.

Valtimo räknade med att få en plats i styrelsen vid halva mandattiden - alltså två år efter valet - då partierna brukar se över sin representation.

- Vi kom överens om det efter valet.

Men då fullmäktige på tisdagen (13.1) samlades blev det istället Samlingspartiets ordförande Risto Alén som fick stiga in i stadsstyrelsen och ta Anja Roos plats.

Alén sitter inte i stadsfullmäktige i Hangö eftersom han inte blev invald i senaste val. Han är första suppleant för Samlingspartiet i fullmäktige.

Valtimo säger att han också skulle ha varit nöjd med platsen som andra vice ordförande för fullmäktige, men den platsen knep Anja Roos istället.

Gott resultat i kommunalvalet

Valtimo lyfter fram sitt goda personliga röstetal i valet och anser att det borde ge honom en viktig plats.

I kommunalvalet år 2012 fick Jarmo Valtimo 143 röster då hela partiet fick 495 röster. Han var alltså överlägsen röstmagnet. Jari Aspinen fick 73 röster, Jari Karvinen 58 och Anja Roos 39 röster.

Valtimo säger att det är Samlingspartiet som internt har beslutat om fördelningen och då han till exempel inte är medlem i partiets lokala styrelse så har inte kunnat påverka ärendet.

- Jag lämnar nu gruppen helt och hållet. Jag har också gett ifrån mig min partibok, säger Valtimo.

Några planer på att ingå i någon annan grupp har han inte utan bildar sin egen obundna grupp i fullmäktige.

- Det är nog Samlingspartiet jag har stått närmast ideologiskt.

"Vid personval blir alltid någon besviken"

Risto Alén har lett Hangö Samlingsparti sedan valet år 2012. Han säger att personvalet diskuterades öppet inom partiet och särskilt inom styrelsen.

- Det handlar om en öppen demokratisk process.

Alén säger att saker och ting förändras på två år och att man inte kan lita för mycket på vad som sägs då.

- Jag har inte kommit med några löften. Vid personval blir alltid någon besviken.

Jarmo Valtimo sitter som vice ordförande i grundtrygghetsnämnden. Hur det blir med den posten är oklart, men Risto Alén säger att Valtimo har signalerat att platsen är partiets och inte personlig.

- Vi har försökt erbjuda Valtimo olika politiska platser i olika organ, men han har inte varit intresserad, säger Alén.

Eftersom Valtimo var en röstmagnet kan man tänka sig att han kan vara intressant för många olika partier. Också Samlingspartiet vill hålla kanalerna öppna till Valtimo.

- Jag talade senast i dag med honom, säger Alén.

Artikeln rättades 14.1.2015 klockan 17 eftersom den totala röstmängden för Samlingspartiet i kommunalvalet var fel i den ursprungliga artikeln. Siffran ska vara 495 röster.