Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Carla: Smakar det så kostar det

Från 2015
Uppdaterad 15.01.2015 09:37.
tappa vatten ur kran
Bildtext Pargasborna dricker nu konstgjort vatten från Virttaa ås
Bild: Yle/Johanna Ventus

Vattnet från Virttaa ås smakar gott tycker både Pargasborna och Pargas stadsingenjör Manne Carla. Bytet av vattenleverantör blev dock mer än dubbelt dyrare än planerat.

För en vecka sedan bytte Pargas vattenleverantör från Pargas vatten till Åbonejdens vatten (TSV) och Pargasborna dricker nu konstgjort vatten från Virttaa ås. När Yle Åboland frågade Pargasborna vad de tycker om vattnet svarade vissa att vattnet smakade gott medan andra inte märkt någon skillnad.

Manne Carla, stadsingenjör i Pargas
Bildtext Stadsingenjör Manne Carla tycker vattnet från Virttaa ås smakar gott.
Bild: Yle/Johanna Ventus

- Det smakar nästan som förut, kanske lite bättre

- Ärligt talat har jag inte märkt någon större skillnad.

- Åtminstone har det inte blivit sämre.

Pargas stadsingenjör Manne Carla tycker i sin tur att vattnet smakar mycket gott.

- Nog smakar det bättre, det är inte någon fråga om saken. Vi har också blivit uppringda av personer som berättar att det smakar bra, säger Carla.

Vattenverket i Sysilax torrläggs

I början av förra veckan började vattenverket i Sysilax köras ner och på onsdag började Virttaavattnet rinna i Pargasbornas kranar. Enligt Carla har allt gått enligt planerna.

- Det har gått mycket bra och allt har fungerar som det ska.

För säkerhets skull valde staden att gå ut med ett meddelande om att vattnet till en början kunde vara grumligt. Enligt Carla blev det aldrig några större bekymmer. Vattnet kan ändå den närmaste tiden vara grumligt, men det beror inte på bytet av vattenleverantör, utan på att staden just nu håller på att installera mätstationer och gräva ner brunnar runt om i Pargas centrum. Det arbetet pågår till slutet av mars.

Vattenverket i Sysilax hålls ändå i beredskap en tid framöver.

- Det kommer nog inte att bli några problem. Vi kommer att ha kvar vattenverket som reserv till början av mars tills vi ser att röret från S:t Karins fungerar som det ska. Efter det så torrlägger vi vattenverket i Sysilax.

Röret från Littois kostar 7,5

Pargas har precis som de andra kommunerna som tar del av Virttaavattnet betalat sin andel av utbyggnaden. För Pargas del är notan drygt 5 miljoner euro. Till det kommer kostanden för röret från Littois till Tennby som man står får helt själva. När Pargas en gång i tiden gick med i projektet sades det att röret skulle kosta drygt 3 miljoner euro. Efter det har kostnaderna skenat iväg och blev till slut mer än dubbelt dyrare berättar Manne Carla.

- Smakar det så kostar det. Det ordspråket passar mycket bra i det här läget. Den budgeterade summan för rörbygget ligger nu på 7,5 miljoner euro och som det ser ut kommer vi väldigt nära den summan. De exakta siffrorna får vi i februari, säger Carla.

Läs mer:
Virttaavattnet togs i bruk i Pargas
Grundvatten börjar nu rinna i Pargaskranarna
Virttaavatten i Pargas om några månader
Pargasvattnet dyrast i Svenskfinland
Framtid oviss för sötvattensbassängen på Ålön