Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kvinnoröster dominerar Fifty shades of Grey

Från 2015
Uppdaterad 10.02.2015 13:09.
Bildtext Beyoncé är självklart med på låtlistan.
Bild: Skärmdump från Youtube

Filmen Fifty shades of Grey som har fått halva världen att tappa förnuftet i en ivrig väntan, i alla fall tillfälligt, får äntligen sin premiär fredagen den 13 februari – men det finns också något annat vi har väntat på med stor spänning. Kolla in filmens låtlista här.

Den officiella låtlistan för filmen Fifty shades of Grey offentliggjordes i januari, och vi har så klart gått igenom den och bedömt låtarna för ditt nöje. De goda nyheterna är att listan domineras (ordlek oavsiktlig…) av rika, själfulla kvinnoröster och listan omfattar inte bara de självklara artisterna så som Beyoncé, utan också en hel del överraskare.

Läs vidare så får du veta vad vi tycker om låtarna.

Så klart!

I put a spell on you / Annie Lennox

Så klart är den här med. “I put a spell on you – because you’re mine, you better stop the things you do, I tell you – I ain’t lying”, så sjunger Annie Lennox i en ny version av en klassiker.

Earned it / The Weeknd & Where you belong / The Weeknd

The Weeknd som är känd för sin melankoliska flytande ton passar perfekt för den här filmen. Han har överträffat sig själv och bidragit med två hela låtar.

Crazy in love (2014 Remix) / Beyoncé & Haunted (Michael Diamond Remix) / Beyoncé

Efter att den officiella trailern för filmen släpptes med en mörk remix av Beyoncés låt Crazy in love, var det ingen tvekan om att Beyoncé skulle finnas med på låtlistan. Så här sjunger Beyonce i låten Haunted:

"You want me?
I walk down the hallway
You're lucky
The bedroom's my runway
Slap me!
I'm pinned to the doorway
Kiss, bite, fuck me”

Den riktiga frågan lyder: är inte Beyoncé en feminist och hur går det hela ihop med filmen som har, milt sagt, väckt känslor inom feministkretsarna?

Ana and Christian / Danny Elfman & Did that hurt? / Danny Elfman

Sist men inte minst i denna kategori har vi filmmusikkompositören Danny Elfman. Bra så – vi tycker varje film också ska ha egen musik. Låten Ana and Christian har fått sitt namn av filmens huvudkaraktärer medan Did that hurt knappast kräver en förklaring…

Överraskare

Salted wound / Sia

Vem skulle ha gissat att australiensiska låtskrivarblondinen Sia skulle falla för frestelsen att göra en låt för filmen? Låten är inte med på Sias senaste album 1000 forms of fear och artikuleringen i Salted wound är definitivt inte låtens starkaste sida.

I'm on fire / Awolnation

En riktig överraskare är amerikanska elektroniska rockbandet Awolnation som ursprungligen slog genom med låten Sail – en verklig motsats till den här låten som är mycket mera organisk. Karriärens riktning är verkligen uppåt för Awolnation.

Undiscovered / Laura Welsh

En artist som kanske inte ännu fått världens uppmärksamhet är brittiska sångaren Laura Welsh. Så här sjunger hon i sitt bidrag till filmen: ”You’re undiscovered, I wanna see the rest of you”.

One last night / Vaults

Här har vi ett litet mysterium. Vaults bidrag One last night har ännu inte släppts = en självklar överraskning. Vaults, som också står för låtarna Lifespan och Vultures är ett debuterande band från Storbritannien.

Meet me in the middle / Jessie Ware

Ett till mysterium som ännu inte släppts är Jessie Wares låt Meet me in the midde.

I know you - Skylar Grey

En vacker låt av tjejen som förut kallade sig själv Holly Brook och som står för sången i Dr Dres och Eminems låt I need a doctor. Hon har släppt två soloalbum år 2006 och 2013 – blir 2015 ett stort år för Skylar?

…Varför?

Beast of burden / The Rolling Stones

Vi får väl erkänna att Fifty shades of Grey är inte exakt en film som kommer att bli ihågkommen i världshistorien som ett fenomenalt mästerverk. Varför då blanda in ett så fenomenalt band – för att förarga Rolling Stones-fansen? Dessutom är det ju ganska föråldrat att använda sig av Rolling Stones låtar i filmer...

Love me like you do / Ellie Goulding

Rör mig som du gör, rör mig som du gör, vad väntar du på? sjunger Ellie Goulding. En ovanligt snuskig låt för oskyldiga Ellie och vi kommer aldrig att kunna se henne i samma ljus. Här har du ett till smakprov, bara för att vi kan:

“Fading in, fading out
On the edge of paradise
Every inch of your skin is a holy grail I've got to find
Only you can set my heart on fire, on fire
Yeah, I'll let you set the pace
Cause I'm not thinking straight”

Witchcraft - Frank Sinatra

En till klassiker som inte hör hemma i en trendig snuskfilm på tjugohundratalet.

Vad tycker du om låtarna?