Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Storstadsdjungel och rockmusik på Vasa stadsteater

Från 2015
Uppdaterad 15.01.2015 10:04.
Ville Seivo spelar Mowgli på Vasa stadsteater
Bildtext Ville Seivo spelar Mowgli på Vasa stadsteater
Bild: Mari Kettula

50-talsrock à la Gubbrockarna och vilda djur i storstadsdjungeln - bland annat det kommer Vasa stadsteater att bjuda på under våren. I höst blir det en storsatsning i form av en pjäs om uppfinnaren och motorkonstruktören John Wickström.

Operan Candide, i fantasifull regi av Jorma Uotinen, fick ett bejublat mottagande vid premiären den 10 januari. Den går till och med den 7.2. Det finns biljetter att köpa, men det kan hända att det kan uppstå ett sug efter extra föreställningar.

Erik Kiviniemi om Vasa stadsteaters vårsäsong 2015

12:33

- Jag är inte säker på att vi lyckas med det, på grund av den stora truppen och att det är ett samarbetsprojekt, men vi får se vad vi kan åstadkomma, säger teaterchef Erik Kiviniemi.

Erik Kiviniemi
Bildtext Erik Kivniemi
Bild: Yle/Roger Källman

Andra pjäser som fortsätter är Badding, berättelsen om musikern Rauli "Badding" Somerjoki. Den har lockat publik långväga ifrån. Tarkastaja (Revisorn) - ett tema som kan sägas ligger i tiden - har också dragit bra med folk till teatern. Barnpjäsen Taikatalvi går också den under våren.

En nygammal pjäs, med premiär den 6 februari, är monologen Hirmu jätkä remix, med manus och regi av Allu Tuppurainen, som också framför stycket. Originaluppsättningen visades för dryga 20 år sen, nu har Allu "uppdaterat" pjäsen.

- (Ursprungligen handlade pjäsen om en ung man och sökandet efter en egen identitet. Nu är den lite bearbetad så att det är den äldre mannen som kommer ihåg. Pjäsen har distans och humor, säger Kiviniemi.

Gubbrockarnas show Fifty-Sixty är redan slutsåld, fastän premiären ligger en knapp månad i framtiden, den 13 februari. Tre extra föreställningar har därför satts in.

- Det är något underligt fenomen med Gubbrockarna, säger Erik Kiviniemi om biljetternas strykande åtgång. Det är den där värmen och öppna famnen som gör att publiken känner att de själva skulle vilja vara med på scen.

Rudyard Kiplings Djungelboken är väl de flesta bekanta med, i bok- och/eller filmform. Då stadsteatern sätter upp pjäsen, i regi och koreografi av Jakob Höglund, är det ändå i en annorlunda tappning.

- Det är en jättestor satsning för hela familjen, säger Kivniemi. Det blir en färgsprakande berättelse, det blir enormt!

Det hela utspelar sig i "asfaltdjungeln", en storstad som är övergiven och där djuren har tagit över. Uppsättningen gjorde stor succé på Stockholms stadsteater år 2007 och hade nypremiär där i mars i fjol.

Pjäs om Energy-Vaasas "fader"

I höst sätter stadsteatern upp en riktig storsatsning. Det är berättelsen om John Wickström, grundaren av motorfabriken som bar hans namn. Antti Tuuri har skrivit manus och Erik Kivniemi regisserar.

- John Wickström har skvalpat i mitt bakhuvud i många år. Hans ingenjörskap och karriär har ju betytt jättemycket och lagt grunden för "ingenjörs-Vasa", Wärtsilä och så vidare, säger Kiviniemi. Han var också en fantastisk förebild, han ville ju förbättra världen med sina uppfinningar!

Idén till föreställningen kläcktes då Erik Kiviniemi och Antti Tuuri var på bokmässa. De diskuterade pjästeman som skulle ha en regional förankring.

- Antti visade mig en bok om John Wickström och sa "gör en pjäs om honom!". Då sa jag "Gör det du!" och han svarade "Ja, det gör jag".

Antti Tuuri har gjort ett digert bakgrundsarbete under närmare två år för att få till ett manuskript som gör John Wickströms minne rättvisa. Wickströms släkt har också varit välvilligt inställda till projektet och hjälpt till med bakgrundsmaterial, något som Erik Kivniemi är tacksam över.

Kivniemi säger att Antti Tuuri är ett "varumärke" som den finskspråkiga publiken värdesätter. fastän pjäsen kommer att gå på finska så hoppas han att temat ska locka också svenskspråkiga till stadsteatern.

- Det här är ett sånt ämne att jag tror att fastän man inte kan riktigt bra finska så hänger man med. Sen kanske det vore på sin plats att texta några föreställningar - vi ska se vad vi kan göra, säger teaterchef Erik Kiviniemi.

Se också:
Vasa stadsteaters webbplats