Deltid – frihet till priset av lön och trygghet

Inge Ekholm hör till den växande grupp människor som jobbar deltid och pusslar med olika uppdrag för att få det att gå ihop.
Granska arbetslivet med oss
Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
I sociala medier användes #MittJobb.
Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
På Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.
Inge jobbar 60% som datalärare på Lovisa MBI men förutom det är hon timanställd datalärare på Borgå MBI. utöver det frilansar hon som journalist på tidningen Östra Nyland (numera Östnyland). Att jobba så har sina sidor.
-Det bästa är friheten, jag har flexibla arbetstider och får jobba med det jag brinner för, nämligen seniordata, säger Inge.
Priset är otrygghet, oregelbundna arbetstider och låg lön
Friheten har trots allt ett pris, det är till exempel bara inkomsten från deltidsarbetet som är säker och det bara ett år i taget.
Om de kurser Inge planerat för Borgå MBI inte blir av får hon heller inte betalt, det här är en osäkerhet som alla timanställda på arbetarinstituten tvingas leva med.
Inge kan inte heller ha några regelbundna hobbyn eftersom hon ofta undervisar kvällstid och frilansuppdragen är för det mesta på veckosluten.
Ínge Ekholm har fyra barn som alla är utflugna, det gör att vardagspusslet går lite lättare att lägga.
-Hade jag haft mindre barn så hade det inte gått. Små barn måste man kunna föra och hämta, man måste laga mat på bestämda tider och så är man mer beroende av lönen. Nu kan jag leva på gröt om det kniper, säger Inge.
MBI är beroende av flexibla timlärare
Landets medborgarinstitut är viktiga som arbetsgivare för många kulturarbetare och andra som har udda kompetenser.
De allra flesta lärare är timanställda och det innebär ett evigt pusslande. Förutom obekväma arbetstider och deltidsjobb får de flesta som jobbar som lärare på MBI leva med ovissheten om de kurser man har planerat blir av eller inte.
Inge Ekholm har en viss trygghet i att hon har en sextioprocentig anställning, visserligen bara ett år i taget, men det är ändå mer trygghet än de flesta har.
-Drömscenariot skulle vara att jag hade en heltidsanställd här på Lovisa MBI, och att jag kunde hålla färre grundkurser och ha mer individuell undervisning, säger Inge.
Läs mer om arbetar- och medborgarinstituten:
Från kunskap till ett arbis i omvandlingg
Läs också: