Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lukten av vägglöss det bästa i världen

Från 2015
Uppdaterad 14.01.2015 22:08.
Lushundar poserar
Bild: Yle

Lushunden blir allt vanligare i Finland, i takt med att allt fler drabbas av vägglöss. Hundens överlägsna luktsinne ger lusbeskedet med omkring 95 procents tillförlitlighet.

Det gör lushunden till det absolut bästa medlet för att hitta levande löss i alla grader av utveckling, också på ställen som annars vore svåråtkomliga. Hundens nos slår vilket tekniskt hjälpmedel som helst.

Finlands enda heltidsanställda lusförare Karita Häkkinen vid Raksystems Anticimex ger ordern : Var finns "bees". Och holländska vallhunden Rio hittar "bees", för det finns ju ingenting som luktar lika underbart. Och hundgodis vankas dessutom då jobbet är gjort.

Och "bees" handlar alltså inte om bin, utan det är en förkortning av engelska bedbugs. Omskrivningen är lättförståelig. Om hunden är på lusjakt på allmän plats, i en hotellfoajé eller hotellkorridor, är ordet löss inte något som personalen tycker ska uttalas särskilt högljutt.

Någon minut i ett rum räcker

Lushundens granskning av ett rum, eller en hotellkorridor, räcker nån minut. Mycket snabbare och säkrare kan en sökning inte utföras. Och lushunden visar sin styrka speciellt då det mera handlar om en misstanke eller känsla än säkra observationer av löss eller avföring.

Skolningen av lushunden börjar med att den lär sig identifiera lukten av levande löss. Det är lätt, och går på en dag. Betydligt mer tidskrävande är att hunden får stadga i sina "utlåtanden", att den lär sig särskilja den goda doften av löss från lukten av döda löss, mat eller andra insekter

- Den ska lära sig att lusdoften är den bästa i världen, säger Karita Häkkinen.

- Det svåraste under skolningen är att få hunden att vänja sig vid olika miljöer, för det är ju de som förändras, säger Karita Häkkinen.

Skolar flera hundar

Karita Häkkinen har skolat förutom Rio också labradoren Ruu till lushund. Hon håller på att träna upp Nera, som är en blandning av tax och Jack Russell. Unghunden Nera räknar hon med att kunna ta med på resor i till exempel flyg, eftersom hela landet är hennes arbetsfält.

Yle Nyheter TV-nytt: Lushundar bekämpar växande gissel - Spela upp på Arenan

Karita Häkkinen har på nära håll följt hur lusproblemet accelererar. Orsaken är kanske främst våra resvanor. Vägglössen är ju infernaliska, små, snabba och skickliga att gömma sig i skrymslen i resväskan till exempel. Och i takt med att vägglössen har blivit vanligare har de också blivit resistenta mot gifter.

Kyla, värme gillar lusen inte

Problemets storlek illustreras av att Raksystems Anticimex har drygt 1200 fall per år, och av att både Karita Häkkinen och hundarna jobbar heltid med löss.

- Hundarna jobbar fyra dagar i veckan, vanligen är onsdag övningsdag eller vilodag, beroende på hur tuff veckan har varit, säger hon.

Vägglöss är praktiskt taget omöjliga att utrota på egen hand. Då man misstänker löss är det skäl att kontakta disponenten eller ett insektsbekämpningsföretag direkt. Vägglusen utrotas genom förgiftning, uppvärmning eller nerkylning av enskilda möbler som soffor eller sängar.