Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

NSP tror på export via Ingå hamn

Från 2015
Vetefält i Västankvarn
Bildtext Avena hoppas att jordbrukarna exporterar till exempel vete via hamnen i Joddböle i Ingå.
Bild: YLE/Sofia Lindahl

Nylands svenska producentförbund (NSP) välkomnar Avena Nordic Grains satsning på spannmålslager och exportverksamhet i Ingå hamn.

- Avenas satsning är mycket välkommen och ett steg i rätt riktning, säger Bengt Nyman, ordförande för spannmålsutskottet för Nylands svenska producentförbund (NSP) och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC), i ett pressmeddelande.

Bland odlarna och inom producentorganisationen har man redan en tid diskuterat behovet av förbättrade exportmöjligheter.

- Det låga spannmålspriset har försatt en stor del av spannmålsgårdarna i ett ekonomiskt mycket trängt läge, säger Nyman.

Speciellt på områden som ligger inom 80-100 kilometer från hamnar med exportmöjligheter för spannmål kan det löna sig för producenterna att specialisera sig på grödor som har en efterfrågan utomlands.

Lägre kostnader och möjlighet att få ett bättre pris genom att sälja för direkt export gör det till ett intressant alternativ för odlarna i regionen. Direktleveranser från gårdarna till hamnen ger lägre hanterings- och transportkostnader, vilket torde ge odlarna ett bättre nettopris.

NSP hoppas Avenas satsning inte hämmar övriga aktörers möjligheter att utnyttja Ingå hamn för spannmålsexport.