Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SR: Wallström persona non grata i Israel

Från 2015
Uppdaterad 15.01.2015 07:36.
Utrikesminister Margot Wallström på Rosenbad den 30 oktober 2014.
Bild: EPA/ANNIKA AF KLERCKER

Sveriges Radio rapporterar att utrikesminister Margot Wallström har ställt in en resa till Israel eftersom hon inte är välkommen i landet.

Utrikesminister Margot Wallström skulle enligt planen resa till Israel för att delta i ett seminarium till Raoul Wallenbergs minne. Enligt det svenska utrikesministeriet ställdes resan in av kalenderskäl.

Sveriges Radio har talat med en person på det israeliska utrikesministeriet som säger att besöket ställdes in för att Wallström inte är välkommen i Israel. Orsaken är den svenska regeringens beslut att erkänna Palestina som stat.

- Den svenska utrikesministern hade inte fått några officiella möten i Israel om hon rest hit. Det Sverige gjorde var en ytterst ovänlig handling, säger Emmanuel Nachshon på det israeliska utrikesministeriet till Sveriges Radio.

Nachshon uppger att varken premiärminister Benjamin Netanyahu eller utrikesminister Avigdor Lieberman gick med på att välkomna Wallström som officiell gäst.

Enligt Sveriges Radio övervägde Wallström att ändå besöka seminariet. Det skulle i praktiken ha inneburit att utrikesministern besökte Israel som privatperson, vilket hade lett till att hon inte hade fått tillgång till nödvändiga säkerhetsarrangemang.

Sverige erkände Palestina som stat efter att den nya regeringen kom till makten i höstas. Erkännandet har resulterat i frostiga relationer mellan Israel och Sverige.

För en vecka sedan sa en anonym israelisk diplomat till tidningen Jerusalem Post att situationen bara kan lösas på två sätt: antingen ber Sverige om ursäkt för erkännandet av Palestina eller så får Sverige en ny regering.