Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Guantánamofånge skickas till Estland

Från 2015
Uppdaterad 15.01.2015 14:41.
Fånglägret Guantánamo år 2006
Bild: EPA / John Riley

USA har flyttat fem fångar från Guantánamolägret på Kuba. En av fångarna skickas till Estland.

De fem fångarna kommer ursprungligen från Jemen. De greps i Pakistan misstänkta för samröre med terrorister. De har alla suttit i Guantánamo sedan fånglägret öppnades år 2002.

Ingen av dem har åtalats för något brott. Enligt nyhetsbyrån AP konstaterade USA redan år 2009 att männen kunde släppas men hittade inget land som var villigt att ta emot dem.

USA ville inte skicka dem tillbaka till Jemen eftersom man befarade att de kunde värvas av terrorgruppen al-Qaida.

Fyra av fångarna skickas nu till Oman och den femte till Estland, uppger det amerikanska försvarsministeriet Pentagon.

Estland har tidigare sagt att landet kommer att ta emot en fånge från Guantánamo. Det är första gången Estland tar emot en fånge från Guantánamo.

Fången som skickas till Estland är bland fånglägrets yngsta, 31 år gammal. Han var bara 17 år gammal när han tillfångatogs.

"Risk för återfall"

Republikanerna har kraftigt motsatt sig att fångar som har suttit i Guantánamo släpps. De hänvisar till statistik som visar att 30 procent av fångarna som släpps ansluter sig till striderna igen och utför nya attacker mot USA och dess allierade.

- Vi vet de facto att ungefär 30 procent av fångarna som har släppts har återanslutit sig, oftast på en högre nivå eftersom det är en heder att ha varit fånge på Guantánamo Bay, säger den republikanske senatorn john McCain.

Enligt Clifford Sloan, som tidigare var det amerikanska utrikesministeriets sändebud med ansvar för att förhandla om fångöverföringar från Guantánamolägret, är statistiken missvisande.

- Påståendet är helt felaktigt. Republikanerna kombinerar dem som bevisligen har deltagit i fientlig verksamhet med dem som misstänks ha gjort det, säger Sloan.

USA upprättade det kontroversiella fånglägret på sin militärbas vid Guantánamo Bay i Kuba år 2002. President Barack Obama lovade stänga Guantánamo när han kom till makten 2008.

Omkring 120 fångar finns ännu kvar i Guantánamo. Ursprungligen fanns där närmare 800 fångar.

Diskussion om artikeln