Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Radiodoktorn: Ta influensavaccinet!

Från 2015
Uppdaterad 21.01.2015 15:34.
Bild: YLE/Jessica Eden

– Även om det kanske inte är lika effektivt, lönar det sig. Också om man drabbas av influensan kan man få en lindrigare variant, säger infektionsläkaren Peter Klemets.

Det som är viktigt att minnas att också den som är i närkontakt med någon som hör till en riskgrupp ska vaccinera sig. Om man till exempel är anhörigvårdare till en kroniskt sjuk äldre person, ska man ta influensavaccinet.
Klemets påpekar också att det inte alls är för sent att ta vaccinet ännu.
Vem som hör till riskgrupperna kan du kolla på THL:s (Institutet för Hälsa och Välfärd) sidor.

Just nu härjar en lite annan variant av A-virus än de senare åren. Toppen på influensasäsongen väntas enligt Peter Klemets inom några veckor.

– Influensasäsongen kulminerar vanligtvis kring vecka 8.

Inte så bra tajming med tanke på södra Finlands sportlov, med andra ord.
Enligt Peter Klemets finns det två saker man kan göra för att förebygga influensa, och det är gamla beprövade tips. Det första är nämligen att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten, det andra att inte röra ansiktet i onödan.

I Radiodoktorn 14.1 kom det också en fråga om pneumokockvaccinet. Pneumokockerna förorsakar häftig lunginflammation, där dödligheten var hög ända tills antibiotikan uppfanns. Finns det ett pneumokockvannin för vuxna och lönar det sig att ta det? Svaret från Peter Klemets lyder att det absolut lönar sig att ta vaccinet. De flesta vuxna behöver ta vaccinet bara en gång.