Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tolv jägare döms för vargjakten

Från 2015
Uppdaterad 15.01.2015 17:40.
Det blev fullt i salen i Karleby tingsrätt när de 15 åtalade, deras 5 ombud, journalister och övriga åhörare skulle in.
Bildtext Arkivbild från rättegången i november 2014.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Totalt 12 jägare döms för att ha skjutit tre vargar i Perho vintern 2013. Tingsrätten i Karleby dömer männen till villkorligt fängelse i ett år och två månader, de får också jaktförbud i fyra år.

Tingsrätten anser att männen har jagat varg. Enligt rätten är det mycket osannolikt att något av de dödade djuren skulle ha varit en hybrid, alltså en korsning mellan varg och hund.

Rätten litar på DNA-proven

De dömda männen har erkänt att de varit ute och jagat den där januaridagen 2013, men de bestrider åtalet. De hävdar att de jagade hybrider.

Rätten anser att DNA-prov är det säkraste sättet att avgöra om det handlar om vargar eller hybrider. Udneröskningar vid Uleåborgs universitet visar att de döda vargarna hör till den finländska vilda vargstammen med över 97, 98 och 99 procents sannolikhet.

Rätten medger att det kan finnas hybrider i naturen, men de är ytterst få. De klarar sig inte lika bra som äkta vargar i naturen, så de försvinner snabbt på grund av naturligt urval och att de förökar sig med varg.

I domen sägs att det inte helt går att utesluta att vargarna i någon mån var hybrider. Men rätten anser att en hybrid som lever vilt i en flock och kan anses vara en varg så länge den inte har för stor del hundgener i sig.

Tingsrätten förskastade åtalet mot tre av de åtalade. De dömda kommer att överklaga domen.

Läs också:
Fimpen avslöjade hans del i vargjakten
Jagade de varg eller "hundvarg"?