Boko Haram - med propagandan som vapen

Informationen är ett vapen i Nigeria. Amnesty publicerar satellitbilder av Boko Harams senaste våldsamma attack. Ingen tvekan om att förödelsen är omfattande, men ännu är det oklart hur många som dog i attacken. Överdrifterna är stora: Boko Haram vill visa sig starkt, armén i sin tur överdriver för att öka sitt stöd.
Medan omvärldens fokus var koncentrerat på terrordåden i Paris utförde Boko Haram kanske sitt mest våldsmma dåd någonsin. Den 3 januari attackerade Boko Haram grannstäderna Baga och Doron Baga. Ingen vet hur många som har dött - Amnesty talar om till och med över 2000 döda medan regeringskällor i Nigeria talar om 150 döda.
Amnesty publicerade idag satellitbilder från den 2 januari som visar staden innan attacken. Den 7 januari visar satellitbilderna samma områden, men nu är byn utraderad. Det är mest aska kvar. Bilderna visar ändå inte hur många som har dött.
- Vi vet egentligen väldigt lite om vad som har hänt, eftersom det inte finns några journalister eller biståndsorganisationer, som är närvarande där, säger forskaren och socialantropologen Mats Utas vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.
Propagandakrig
Enligt Mats Utas hör medvetna överdrifter till en del av krigsföringen i Nigeria, som nästa månad går till val.
Lokalbefolkningen är i behov av hjälp och är därför benägen att överdriva antalet offer.
Boko Haram vill visa sig starka och få en bättre förhandlingsposition i förhållande till den nigerianska regeringen. Armén överdriver i sin tur för att öka sitt stöd.
- Det är många aktörer som har en fördel av att president Goodluck Jonathan inte klarar av läget, Boko Haram är trots allt militärt ganska litet och har begränsat med vapen. Rebellerna behöver använda sig av folks rädsla, säger Mats Utas.
Ett område som Danmark
Boko Haram sägs nu kontrollera en yta på 50 000 kvadratkilometer, ett territorium något större än Danmark. 1,7 miljoner människor bor i det här området. Regeringen har hittills lyckats göra väldigt lite för att återta kontrollen.
Unicef som nyligen öppnade ett kontor i området säger att det har varit svårt att jobba i Nigeria. Bo-Viktor Nylund är rådgivare för Unicef och placerad i Geneve. Han säger att en svårighet för regeringen att ta itu med rebellerna i norr är att Nigeria är ett enormt land med stor politisk och ekonomisk ojämlikhet .
- Det är ju val på kommande, och det har medfört stora problem under det senaste året. Regeringen vill inte fatta beslut, som kunde påverka valresultatet, säger Bo-Viktor Nylund.
Barn utnyttjas
Omvärlden chockades förra året när fler än 200 flickor kidnappades från en skola i nordöstra Nigeria. Ännu har flickorna inte släppts fria.
Sedan början av året har Boko Haram börjat använda barn som självmordsbombare. Några har varit så unga som tio år gamla.
- Boko Haram är skickliga och vet att de får blickarna på sig när de blandar in barn. Det här är är ett mediaspel. Ju mer vi uppmärksammar en självmordsbombare i tioårsåldern, desto mer kommer rebellerna att använda dem för att få ett förhandlingsläge med regeringen, säger Utas.
I slutet av december höll den nigerianska polisen en presskonfens där de berättade om en 13-årig flicka som hade smitit från sitt uppdrag som självmordsbombare. Flickan berättade att hennes föräldrar hade överlämnat henne till Boko Haram för att användas som självmordsbombare.
På presskonferensen berättar flickan själv att hennes föräldrar sade att hon kommer till himlen om hon gör det. Berättelsen har inte kunnat styrkas, men nigeriansk polis säger att de velat att hennes berättelse blir offentlig så att allmänheten ska veta vem som står bakom attackerna.
Bo-Viktor Nylund säger att fastän användningen av självmordsbombare är en ny taktik för Boko Haram så ser vi barnsoldater i många afrikanska konflikter.
- I vanliga fall brukar Unicef försöka förhandla med rebellgrupper men det går inte att förhandla med terrorister.
Hur ska media förhålla sig, med de här attackerna vill ju Boko Haram ha uppmärksamhet?
- Media måste ju nog berätta vad som händer. Med internationell uppmärksamhet ökar pressen på Nigerias regering att faktiskt ta itu med problemen.
- Det finns så många konflikter i världen, som får alldeles för liten uppmärksamhet. I norra Nigeria finns 600 000 interna flyktingar, som inte får någon hjälp, och med ett val på kommande är risken stor att de hamnar ännu mera i kläm, säger Bo-Viktor Nylund, rådgivare på Unicef i Geneve.