Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Guggenheimfinalisterna lyriska över museets läge

Från 2015
Uppdaterad 13.08.2015 10:26.
De sex guggenheimfinalisterna bekantar sig med tomten för museet.
Bildtext Det är hemligt vem som ritat vilket bidrag i tävlingen.
Bild: YLE/ Helena von Alfthan

Finalisterna i Guggenheimtävlingen lovprisar tomten där konstmuseet ska byggas. Platsen har enligt dem ett poetiskt nordiskt ljus, men får kritik för att vara svår att nå för fotgängare.

Asif Khan är en av guggenheimfinalisterna.
Bildtext Asif Khan hade under studietiden en finländsk rumskompis, hon lockade honom till Finland.
Bild: YLE/ Helena von Alfthan

När Guggenheimfinalisterna får höra att den samlade journalistkåren vill intervjua dem utomhus på själva tomten där museet ska byggas går det att ana en viss tveksamhet. Det är kallt och rått utomhus och ariktekterna kurar bakom sina tunna vinterrockar på den ödsliga kajen.

- När tävlingen blev offentlig och jag såg var Guggenheim ska byggas tänkte jag genast att jag måste få delta. Jag förklarade för de andra på arkitektbyrån vilken utmärkt plats det är. Tomten ligger mitt i staden, nära saluhallen. Ändå finns här bara en parkeringsplats, säger Asif Khan från London.

Nicolas Moreaus och Kusunoki Hirikos förslag till hur Guggenheimmuseet i Helsingfors ska se ut föll tävlingsjuryn i smaken.
Bildtext Nicolas Moreau och Hiroko Kusunoki tycker det här är en unik plats.
Bild: YLE/ Helena von Alfthan

Han leder arkitektbyrån Asif Khan Ltd som är en av finalisterna i ariktetktävlingen. Khan är en stor Finlandsvän. Asif Khan gjorde sin första resa till Finland som ung arkitektstuderande och har återvänt hit varannan sommar.

Central men samtidigt avlägsen tomt

Hiroko Kusunoki och Nicolas Moreau har kommit från Paris, de representerar arkitektbyrån Moreau Kusunoki Architect.

- Ljuset här är exceptionellt, det är ett nordiskt ljus som är mycket poetiskt, säger Nicolas Moreau.

Martin Haas från Stuttgart tycker tomten idag är svår att nå för fotgängare.

Martin Haas är en av guggenheimfinalisterna.
Bildtext Martin Haas från Tyskland hoppas att ett nytt museum skulle göra platsen mera tillgänglig för fotgängare.
Bild: YLE/ Helena von Alfthan

- Det är en fantastisk tomt, den är mycket vackert belägen. Jag tycker det är mycket intressant att platsen på sätt och vis ligger centralt och på sätt och vis är avlägsen, säger Martin Haas från Haas Cook Zemmrich STUDIO2050.

Det är hemligt vem som har ritat vilket tävlingsbidrag, så det går inte att fråga detaljerade frågor om själva planerna.

Hur hög får Guggenheimbyggnaden vara?

Arkitekt Harri Hautajärvi har i en intervju för Yle Uutiset sagt att många av bidragen som kommit till final bryter mot tävlingsreglerna, det är för höga eller sträcker sig utanför tomten. Men enligt Guggenheimstiftelsen fanns det inte någon tävlingsregel som skulle ha förbjudit höga hus.

- Vi satte inte upp en maximihöjd för byggnaderna i tävlingsreglerna, vi gav några rådgivande riktlinjer. Höjden på byggnaden är något vi ska se över i andra fasen av tävlingen, säger Ari Wiseman från Guggenheimstiftelsen.

Nicolas Moreau och Hiroko Kusunoki verkar förbryllade när de får höra att finalisterna fått kritik för att bidragen är för höga.

- Vi fick inte någon information om att det skulle finnas en höjdgräns i tävlingen, säger Hiroko Kusunoki med allvarlig min.

- Byggnadsdirektiv finns till för att skydda landskapet. Men när du jobbar med ett exeptionellt projekt kan det vara en bra ide att se om det skulle gå att tänka om direktiven, säger Nicolas Moreau.

Dags att jobba vidare

Tävlingsbidragen som kom till final är inte några färdiga arkitektritningar. Guggenheimstiftelsen ville i första skedet av tävlingen få in idéer som det skulle gå att utveckla. Finalisternas utmaning blir nu att korva om sina första skisser till en färdig plan.

- Internationella arkitekttävlingar ger oss en chans att tänka. Det viktiga med tävlingarna är att få testa idéer. Tävlingsbidragen är bara små frön, säger Asif Khan.

Läs också:
Här är finalisterna i Guggenheims arkitekturtävling