Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ännu en otäck krasch i backen – världsmästare borta från VM?

Från 2015
Uppdaterad 15.01.2015 19:27.
Backhopparen Anders Bardal förs bort på bår efter ett fall i Polen, 15.1.2015
Bildtext Anders Bardal fördes bort på bår efter sin olycka.
Bild: EPA / All Over Press

Backhoppningen har drabbats av flera obehagliga krascher på sistone. Efter Simon Ammann och Nick Fairall – som riskerar bli förlamad – var det idag Anders Bardals tur att falla svårt.

Bardal föll under träningarna inför världscuptävlingen i polska Wisla och bröt sin handled. Den regerande världsmästaren från normalbacken beräknas vara borta i cirka fyra veckor, vilket betyder att hans medverkan i VM i Falun är i fara.

Bardal föll sitt hopp på 140 meter, vilket är en meter längre än backrekordet. Norrmannen bars bort på bår och fördes till sjukhus där man konstaterade att hans vänstra handled är bruten.

Kvalförhållandena var svåra och också hemmahopparen Kamil Stoch föll sitt hopp, men han klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

Jarkko Määttä blev tolva
Bildtext Jarkko Määttä bästa finländare i kvalet.
Bild: EPA

Blåvit framgång

Alla tre finländare kvalade in till kvällens tävling. Jarkko Määttä var bästa finländare på en 13:e plats i kvalet, medan Anssi Koivuranta var 15:e och Lauri Asikainen 32:a.

– Helt bra hopp, sammanfattar landslagstränaren Jani Klinga i ett pressmeddelande. Alla kom med till tävlingen och det var huvudsaken.

– Helgens mål är att få möjligast många gubbar med till den andra omgången och därigenom på världscuppoäng, säger Klinga.

Backhopparen Nick Fairall förs iväg till sjukhus med ambulans efter krashen i Bischofshofen, januari 2015.
Bildtext Nick Fairall skadade sig allvarligt under backveckan.
Bild: EPA / All Over Press

Riskerar förlamning

Backhoppningen har drabbats av flera otäcka krascher på sistone. Under backveckan föll först Simon Ammann och sedan Nick Fairall illa. Ammann lär ha klarat sig undan allvarliga skador, men för Fairall är läget värre.

Amerikanen är fortfarande på sjukhus och enligt tidningen Blick riskerar han bli förlamad från midjan och nedåt. Fairall har genomgått en operation i ryggraden men kan fortfarande inte känna sina ben.

– Diagnosen är osäker. När det kommer ett besked ger familjen ett uttalande, säger det internationella skidförbundets backhoppningschef Walter Hofer till Blick.

En insamling har startat för att bekosta Fairalls dyra behandling. Hittills har redan drygt 20 000 euro samlats in.