"Idrott kan minska rasism"
"Do you suck?" (sv. Suger du?) Den frågan ställer sig Paul Brennan för att väcka intresse för projektet Vantaa City Games, som ska föra samman invandrare och finländare genom att idrotta tillsammans.
- Ofta då jag har frågat om någon kommer med och spela squash eller badminton har jag fått som svar att personen suger i sporten i fråga. Men jag ser inte sport som en tävling utan mer som en form av social aktivitet och alla som suger är välkomna, säger Brennan, som nyligen beställt massvis av affischer och reklamblad där det står "Do you suck?" och "We want you!".
Paul Brennan flyttade till Finland från Irland för tio år sedan och har sedan dess fört samman olika människor genom idrott, kultur och fester. Hans projekt heter Jolly Dragon och han samarbetar bland annat med kommunerna i huvudstadsregionen.
- Jag vill att invånarna i ett kvarter eller i en stad blir gladare, lever hälsosammare och känner en större gemenskap. Och samtidigt i mindre utsträckning tänker "dom där utlänningarna" och "dom där från den andra staden". Därför gör jag det här, säger Brennan, som kallar sig själv för CEO of Fun, alltså vd för skojigheter.
Han säger att verksamheten inom Jolly Dragon nu ska utvidgas. Tidigare har all verksamhet berott på Brennans eget engagemang, men nu är hans projekt i ett brytningsskede där han funderar över hur verksamheten kan utvecklas.
"Idrotten skapar gemenskap"
Brennan säger att idrotten är den perfekta bron för att överbrygga klyftor mellan människor och kulturer.
Alla kan vara trevliga mot utlänningar som har flyttat hit och säga hej när man träffas.
- När man idrottar pratar man inte och debatterar inte. Istället ligger all fokus på spelet och människor glömmer bort sådant som nationalitet och ålder. Det viktigaste är att göra nästa mål eller att vinna nästa poäng.
Brennan tror att rasismen i Finland kan minska genom att finländare och utlänningar umgås och idrottar tillsammans.
- Det finns mycket som var och en kan göra för att stoppa rasism. Om vi umgås i grannskapet och kan minska på rasismen med en procent per månad vore det väldigt fint. Alla kan vara trevliga mot utlänningar som har flyttat hit och säga hej när man träffas. Ur min synvinkel, som irländare, är alla finländare utlänningar och om du reser till Kina är du en utlänning. Det gäller därför att göra någonting gott så att vi har en värld där alla kan känna sig delaktiga.
"Stor sak för oss!"
Brennan har i ett års tid samarbetat med Vanda stad och idrottsdirektören Veli-Matti Kallislahti stöder Brennans tankar. Staden har ansökt om 52 000 euro av undervisnings- och kulturministeriet, varav en del ska gå till Brennans projekt.
- Det här projektet har gett oss på staden nya idéer och får med människor i olika aktiviteter. Via sport, som till exempel fotboll, kan vi förstå varandra lite bättre. Och vi kan se att vi sist och slutligen inte är så olika fastän bakgrunden är annorlunda, säger Kallislahti.
Kallislahti påpekar att 13 procent av stadens invånare är invandrare.
- Det är en stor sak för oss och därför genomför vi det här projektet.
Sannfinländarna i Vanda vill veta vad invandringen kostar för staden. Vad anser du om det?
- Politikerna ställer frågor som de anser vara nödvändiga. Vi sysslar med det här projektet och tycker att varje Vandabo ska kunna vara med.
Kan man sätta en prislapp på vad invandringen kostar för Vanda?
- Vi har inte räknat ut det och jag vet inte vad det skulle leda till. Men om det måste göras så gör vi det, men vi har inte ännu sysslat med det. Vi tänker att inom sport spelar det ingen roll om du är invandrare eller född här.