Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Belgiska myndigheter: Terrorgrupp var redo att slå till

Från 2015
Uppdaterad 16.01.2015 13:30.
Antiterrorräd i Belgien
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Två människor, misstänkta för terrorplanering, har dödats och en har gripits i samband med skottväxling under en polisräd i Verviers i östra Belgien. Enligt åklagarmyndigheten var polisen ute efter en belgisk grupp som planerade en terrorattack.

Ingen polis skadades under räden.

- De misstänkta var mycket kraftigt beväpnade. De var försedda med automatvapen, och förberedde en terrorattack i stor skala. De öppnade omedelbart eld mot säkerhetsstyrkorna i närheten av stadens järnvägsstation, sade domaren Eric Van der Sypt till journalister i kväll.

Gärningsmännen uppges ha planerat attacker mot polisbyggnader.

Belgien har höjt sin säkerhetsberedskap till näst högsta nivå.

Enligt Eric Van Der Sypt har man hittills inte hittat något direkt samband med terrorattackerna i Paris förra veckan. Polisräden i dag följer på flera veckors bevakning av extremister som återvänt från Syrien. Operationen har ännu inte avslutats.
Polisen har utfört sammanlagt cirka tio räder, bland annat i Bryssel, efter att utredningarna pekat på en snart föreliggande attack.

Polisens aktion i inleddes på eftermiddagen, uppger Belgiens franskspråkiga rundradiobolag RTBF. Räden uppges ha varit "jihadist-relaterad"
Skottlossning pågick i flera minuter, och minst tre explosioner hördes i närheten av järnvägsstationen. rapporterade ögonvittnen.

Belgien
Bild: Yle

Verviers ligger i provinsen Liege och har ungefär 56 000 invånare.

En belgisk vapenhandlare har erkänt att han sålde vapen till de män som begick förra veckans terrorattacker i Paris. Vapenhandlaren beskrivs som en känd figur i Bryssels undre värld.

13 terrormisstänkta personer greps i räder efter eldstriden

13 personer har gripits i Belgien i räder runt omkring landet efter att de två misstänkta terroristerna dödades iVerviers igår.

Polisen har lagt beslag på 4 stormgevär och polisuniformer.

Dessutom har polis i Frankrike gripit två personer som tros ha haft samröre med misstänkta terrorister i Belgien.

Tillslagen i Belgien har däremot inget samband med polisräderna i Berlin, där två terrormisstänkta personer har gripits.

Diskussion om artikeln