Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt landmärke väcker intresse i Vasa

Från 2015
Uppdaterad 16.01.2015 10:58.
Tornhuset på Vasklot - en vision - Spela upp på Arenan

Intresset för det planerade tornhuset i Vasklot i Vasa verkar vara rätt stort bland vasaborna. Byggbolaget YIT som bygger huset har fått ta emot många samtal av intresserade. På torsdag kväll samlades ett 30-tal personer i Vasklot för att höra mer om planerna.

Vasa får nytt landmärke

5:16
Tornuset.
Bildtext Tornhuset i Vasklot.
Bild: Animation: Arkkitehtitoimisto Aitoaho & Viljanen

- Jag bor i Vasklot och jag är intresserad av vad som händer här. Jag är absolut positivt inställd till de här, säger Maj Nuutila som var en av de som tagit sig till Vasklot för att höra mera om planerna.

Ungefär 30 personer hade samlats för att höra om planerna på Vasklot i Vasa
Bildtext Det nya tornhuset intresserade många
Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Jag är positiv till huset och jag hoppas det förverkligas. Men jag förstår att de finns de som känner sig förvirrade inför planerna. Huset blir så annorlunda, säger Aimo Nyberg som också tagit sig till Vasklot den här kvällen.

Tornuset.
Bildtext Tornhuset i Vasklot.
Bild: Animation: Arkkitehtitoimisto Aitoaho & Viljanen

Tornhuset blir 21 våningar högt och kommer att byggas vid stranden intill hotell Tropiclandia. Huset kommer att inrymma både privat ägda lägenheter och mindre semesterlägenheter som kan hyras via hotellet.

Ungefär 25 procent av lägenheterna kommer att vara semesterlägenheter och 75 procent privatägda. Det här är ett helt nytt koncept när det gäller byggande i Vasa. Projektchef Timo Ketola från YIT säger att intresset för lägenheterna redan varit stort.

- Vi har tagit emot flera samtal av intresserade vasabor. Det finns efterfrågan på lägenheter med havsutsikt, säger Ketola.

Synergieffekter med hotellet

Tanken är att hotellet och bostadshuset också ska kunna dra nytta av varandra. I planerna finns bland annat en tunnel direkt från huset till hotellets reception. På det här sättet kan husets invånare lätt utnyttja den service hotellet kan erbjuda i form av måltider, simning och städning. Hotellet i sin tur får fler och nya kunder.

Att bygga så högt som 21 våningar ställer höga krav på både konstruktion och brandsäkerhet. Huset kommer att ha sprinklers överallt och en specifik brandhiss.

Dessutom har man två trapphus just med tanke på brandsäkerhet. Det här trissar också upp priset på lägenheterna.

Timo Ketola från YIT uppskattar att lägenheterna blir mellan 10-20 procent dyrare än motsvarande nya lägenheter. Kvadratmeterpriset startar sannolikt från ungefär 4500 euro/kvadratmeter.

Forma din egen lägenhet

För den själva arkitektoniska utformningen står arkitektbyrå Aitoaho&Viljanen. Arkitekt Kalle Viljanen är nöjd med ritningarna så här långt och är speciellt nöjd med att man lyckats få huset att se lätt ut trots att det blir högt.

- Det var meningen att få det sirligt så att det skulle fungera som en contrapunkt till det befintliga hotellet. Det var först bara 16 våningar, men vi kom ganska snabbt till det att det borde vara mer än 20 våningar för att få huset tunnare uppåt, säger Viljanen.

Själva lägenheterna kan ganska långt formas enligt kundens egna önskemål. Enda begränsningen är egentligen de bärande väggarna.

- Stommen är färdig och en del av lägenheterna är färdiga men en ganska stor del skräddarsys direkt åt kunden. Man kan till och med ta de översta våningarna och bygga sitt penthouse dit. I hörnområdena går det ganska lätt att skapa stora lägenheter så det beror helt på marknaden, säger Viljanen.

Varje lägenhet i huset kommer att ha havsutsikt och huset kommer att få en rätt glaslik fasad eftersom alla balkonger kommer att vara stora och inglasade.

- Redan från andra våningen ser man havet och utsikten är fantastisk, säger Viljanen.

För Vasklots del kommer det nya huset att bli ett nytt landmärke som stiger över trädtopparna. Om allt går enligt planerna kan huset börja byggas redan på hösten 2015 och stå klart nästa år.