Hoppa till huvudinnehåll

Mitt jobb

Berättelse 1: "Nollavtalet räddade vårt företag"

Från 2015
Uppdaterad 19.01.2015 09:05.
plånbok
Bild: Yle/Arja Lento

Jag hade två firmor tillsammans med min man och vi hade öppet sju dagar i veckan. När vi började hade vi energi och en anställd på ett halvt år. Sedan blev det inte ekonomiskt lönsamt. Vi fick ingen lön men vår anställda fick. Vi var tvungna att göra något.

Så här skriver en arbetsgivare till #MittJobb.

Vi lyckades få en flyktig bekant, som var halvtidssjukskriven, på jobb just då vi behövde. Jag lider själv av migrän och vet aldrig vet när den kommer. För oss var alternativet att jobba ihjäl oss eller anställa henne på så kallat nollavtal. Hon var mycket glad över arrangemanget och vi också förstås.

- Jag ser inte nollavtalet som en dålig sak. Ifall ett sådant alternativ inte funnits hade vi varit i både fysiskt och psykiskt ruinerade nu. Arrangemanget fungerade för båda parter.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.

Vi ringde vår inhoppare ofta då jag fick migrän om min man var tvungen att köra mig hem eftersom jag inte kunde göra det själv, på grund av migränen och medicinen. På samma sätt hade hon rätt att inte komma på jobb.

Avtalet passade båda

Jag förväntade mig inte att hon skulle sitta hemma och vänta på mitt samtal utan avtalet var till för oss båda.

Om jag visste att nu har jag inget att erbjuda - så sade jag det, att samma sak gällde för hennes del. Då var det ok att ändra sina planer.

Som enmansföretagare är nollavtalet ett hjälpmedel för att vi ska kunna klara oss. Om detta avtalssystem går om intet är det säkert många enmansföretagare som säger upp sina anställda på grund av ekonomiska orsaker. Det innebär att de anställda förlorar den lilla anställning de har. Samtidigt får enmansföretagaren inte den vila som han så väl skulle behöva.

Jag förstår om nollavtalet förbjuds för större företag, med över fem anställda, men inte för små företagare. Jag har hört så många enmansföretagare som jobbar sjuka för att de inte har någon som kan hjälpa dem. Det leder i längden till utbrändhet och förtidig död. Ändå är det vi som bygger hela Finland.

PS. I dag har jag bara ett företag mera. Vi sålde den andra firman och vår anställda i det företaget fick nytt kontrakt med den nya ägaren, ett likadant som vi använt tidigare.

Läs nästa berättelse: Ska man vara "värd" ett bättre avtal?

Läs också:
Tiotusentals lever med osäkra nollavtal
Johan Gullmets: Hjälp oss att granska jobben