Hoppa till huvudinnehåll

Mitt jobb

Berättelse 3: Utsatt utan utbildning

Från 2015
Uppdaterad 19.01.2015 09:06.
#Mittjobb
Bild: Yle, Yle/Arja Lento

Behövs det betyg för att man ska tas på allvar på arbetsmarknaden? Så här skriver en läsare till #MittJobb:

För några år sedan drabbades jag av en skolrelaterad depression och fick därför ge mig ut på arbetsmarknaden. Där stötte jag på problem.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.

Utan yrkestitel och tidigare jobberfarenhet hade jag inte rätt till arbetslöshetsstöd. Så jag vände mig till arbetsförmedlingen för att få hjälp men där blev det också stopp. Eftersom jag saknade utbildning vägrade de rekommendera mig eller ge mig rätt att bli inskriven som arbetssökande.

Så jag fick allt pallra mig därifrån och söka jobb på egen hand. I början fick jag bara nollkontrakt och bemöttes av arbetsgivare som vägrade betala ut lön, löften om vikariat bröts etc. Mina blåa ögon inför arbetsgivare förändrades snabbt.

Blir lätt utnyttjad

När man är utsatt är det arbetsgivarens marknad . Om man inte vet hur man ska stå på sig blir man lätt utnyttjad. Till slut sade jag upp alla kontrakt som inte tog mig någonvart. Jag sade hejdå till alla arbetsgivare som utnyttjat mig.

Nu frilansar jag och har sju olika jobb, skinn på näsan och skoldepressionen har jag inte sett till sedan jag lämnade skolan. Min väg in i arbetslivet har varit annorlunda och krånglig och inte kan jag säga att jag fått någon hjälp på vägen. Jag tycker att det verkar som om arbetsgivarna vill att det ska se fint ut på några papper.

Arbetslöshetsprocenten ska sänkas men ska det vara till priset av arbetsföra människor, som behöver hjälp på vägen?

Läs nästa berättelse: Tre nollavtal och ganska nöjd

Läs också:
Hjälp oss granska jobben