Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bolånekunder drabbas av schweizisk valutasmäll

Från 2015
Aktiekurserna sjönk på Warszawabörsen efter att den schweiziska francen steg kraftigt i förhållande till euron den 15 januari 2015.
Bildtext Aktiekurserna sjönk på Warszawabörsen efter det schweiziska beskedet
Bild: EPA/RADEK PIETRUSZKA

Den dyra schweizerfrancen väcker oro bland många bolånekunder i Polen och Kroatien som har bostadslån kopplade till den schweiziska valutan.

Den schweiziska centralbanken slopade i går överraskande sitt pristak för hur dyr francen får vara i förhållande till euron. Schweizerfrancen steg kraftigt i förhållande till euron, vilket drabbar den schweiziska exportsektorn och den del av turistbranschen som riktar sig till utländska turister.

Polska zlotyn tappade nästan 20 procent i förhållande till den schweiziska francen i går, vilket berör 700 000 bolånekunder i Polen. Omkring 40 procent av de polska bolånen är i schweiziska franc, och de här lånen har nu blivit dyrare för låntagarna. En polsk mediechef säger till nyhetsbyrån AFP att hans bostadslån kommer att kosta 70-95 euro mera per månad om den nya valutakursen håller i sig.

Populärt med låga räntor

Bostadslånen kopplade till schweizerfrancen blev populära i Polen, Kroatien och Ungern under början av 2000-talet då francen var svag och räntorna för de här lånen var lägre än räntorna för bostadslån i lokal valuta. Den polska finansinspektionen KNF rekommenderade 2013 att de här lånen borde begränsas.

En kroatisk intresseförening för bolånekunder med lån i schweiziska franc betecknar den dyrare francen som en katastrof och kommer att dryfta frågan med företrädare för regeringen. Sammanlagt 60 000 kroaterna har bostadslån i schweiziska franc.

I Österrike är läget bättre eftersom myndigheterna är 2008 förbjöd nya valutalån.

Ungern tonar ner

Ungern tonar för sin del ner betydelsen av det schweiziska beslutet trots att kring en miljon ungrare före finanskrisen 2008-09 tog valutalån motsvarande omkring 10 miljarder euro, främst i schweiziska franc. De här kunderna drabbades av en valutachock i och med finanskrisen eftersom den ungerska forinten sjönk i förhållande francen. Den ungerska regeringen har hjälpt de drabbade låntagarna och säger nu att den dyrare francen inte har någon större inverkan på lånenivåerna i Ungern.

En kraftigt stigande schweizsi franc skulle ha orsakat panik på finansmarkanderna i centrala och östra Europa för några år sedan, men nu är situationen mera hanterlig, säger analytikern William Jackson vid Capital Economics i London.

Läs också:
Schweizerfrancen i vild rörelse