Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Det här är Hufvudstadsbladets död"

Från 2015
Uppdaterad 19.01.2015 08:09.
Fredagssnack 16 januari - Spela upp på Arenan

Det förfärliga föret var inget hinder för de pratglada fredagssnackarna den här veckan (16.1).

Melinda Lönnberg halkade fram sig till radiostudion från det dunkla Mjölbolsta i Karis, medan Lena Selén plöjde sig fram ända från Degerby i Ingå.

Veckans helt klart mest omdebatterade ämne är dagstidningen Västra Nyland och Hufvudstadsbladet. Kaffekoppen i studion ryker och de reformerade tidningarna får snackare att ryka.

- Jag har en obehaglig känsla av att det här snilledraget man har ägnat sig åt är Hufvudstadsbladets död, säger Lena Selén som jobbat som journalist på Västra Nyland.

Fredagssnack podcast

18:02

Västis har fått kritik för att den har mycket gemensamt material med Husis. Melinda Lönnberg förstår kritiken, men vet att tjockleken på plånboken bestämmer mycket.

- Jag har alltid funderat på hur man som konsument ska ha råd med två tidningar? Varför ska man behöva två tidningar, frågar hon sig och ser därför fördelar med gemensamt material.

Lena Selén tycker definitivt Västra Nyland ska innehålla även annat än lokala nyheter.

- Visst måste man också här i Västnyland kunna se sig om. Vi är redan tillräckligt inskränkta i den här landsdelen. Vi behöver också titta utåt.

För många är de här tidningarna institutioner som man inte ska rucka på. Lena Selén berättar att hon har en kompis som fattat ett dramatiskt beslut.

- "Nu har jag gjort något jag aldrig trodde jag skulle göra. Jag har sagt upp Hufvudstadsbladet", läste jag i går på Facebook.

Plågande bilder

Själva utseendet på tidningen, layouten, får godkänt av Melinda Lönnberg, som jobbar som grafiker, men hon tycker den övre balken i Västra Nyland och Hufvudstadsbladet liknar varandra för mycket.

- Det borde vara tydligt vilken tidning det handlar om. Vem och var vi är borde framkomma till exempel med font och färg. Inte bara så att dyslektiker ska förstå utan alla, säger Lönnberg.

- Jag förstår inte heller varför en tidning får ett mervärde av att vi varje morgon plågas med en bild på chefredaktören på andra sidan, säger Selén och påpekar i samma andetag att Västra Nyland blev vald till årets bästa lokaltidning ifjol.

Kyrkan ska ge ro

Sjundeå finska församling ordnar en kurs i mindfulness i Sjundeå kyrka. Du ligger på en madrass på stengolvet och bara är. I bakgrunden spelas orgelmusik.

- Församlingen är en föregångare. En eloge till kyrkoherde Ismo Turunen som tar fram sådant här. Allt som församlingen kan göra för att locka människor till kyrkan är bra, säger Selén.

Lönnberg hakar på och tycker församlingar ska fortsätta med liknande evenemang.

- Kyrkan ska ge ro i sinnet. Man ska erbjuda ett ställe där man kan behandla sina problem, säger Lönnberg som ändå inte är medlem i kyrkan.

Enligt Lena Selén kan det här hjälpa kyrkan att bryta ner barriärer.

- Många tror att kyrkan inte gör något, att prästen står och predikar och det är himla tråkigt. Församlingarna gör nog hemskt mycket. Kanske man nu inser att kyrkan också gör annat.

Förutom det här diskuteras det söliga vädret och hur den globala ekonomin påverkar lilla Västnyland.

Effektivera!

Diskussion om artikeln