Finns ingen höjdgräns för Guggenheimmuseum
Stadsplaneringskontorets chef i Helsingfors Mikko Aho säger att det inte finns en detaljplan för Guggenheimtomten i Södra hamnen som sätter en gräns för hur högt ett eventuellt museum får vara. Däremot finns det allmänna villkor för höga byggnader i centrum.
- Det finns ingen detaljplan för tomten som sätter någon gräns för hur hög bygganden får vara. I Helsingfors historiska centrum är det siluetten som avgör och en byggnad ska helst inte vara högre än kyrkorna. Om en arkitekt som deltar i Guggenheims arkitekttävling ändå vill bygga högre tar hen en risk men kan göra så om byggnadens arkitektur anses vara betydande. I sista hand är det ändå tävlingsjuryn som bestämmer, säger Aho som själv sitter med i juryn.
Arkitekt och teknologiedoktor Harri Hautajärvi sade i en intervju för Yle förra veckan att hälften av de sex finalbidragen i arkitekttävlingen bryter mot tävlingsreglerna i och med att de är för höga eller sträcker sig utanför tomten.
Kan byggas högre i vissa områden
Mikko Aho vid stadsplaneringskontoret påpekar ändå att det bara handlar om rekommendationer.
- Det är inte förbjudet att bygga högre. Det finns några ramvillkor, men arkitekterna har i princip fria händer, säger Aho.
Helsingfors har ett direktiv för högt byggande som godkändes av stadsplaneringsnämnden 2011. Enligt det direktivet finns ingen absolut gräns i antalet våningar eller höjd när det gäller byggander utan det handlar mer om byggnaden bryter mot siluetten.
Direktivet slår också fast att i nya bostadsområden i Mellersta Böle, Fiskehamnen och Busholmen kan det byggas högre än i Helsingfors stads historiska centrum.
Helsingfors högsta byggnad är nu Cirrus-tornet i Nordsjö som stod klart 2006. Det är 26 våningar och mäter 98 meter ovanför havsytan.
Politiker vill att Guggenheim betalas med privata pengar
Finalisterna i arkitekttävlingen har besökt Helsingfors under den här veckan. De arkitektbyråer som kämpar om att få bygga det slutliga museet är AGPS Architecture Ltd. från Schweiz och USA, Asif Khan från Storbritannien, Fake Industries Architectural Agonism från USA, Spanien och Australien, Haas Cook Zemmrich STUDIO2050 från Tyskland, Moreau Kusunoki Architect från Frankrike och SMAR Architecture Studio från Spanien och Australien.
Arkitektbyråerna och tävlingsbidragen har ändå inte sammanlänkats.
Vinnaren utses i juni.
Enligt en enkät som Yle Helsinki gjort och som besvarades av 68 av 85 fullmäktigeledamöter i Helsingfors sade 6 ja, 14 nej och 48 vet ej på frågan om det ska byggas ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. 25 av dem som svarade på enkäten anser att museet ska finansieras enbart med privata medel.
Läs också:
Guggenheimfinalisterna lyriska över museets läge
Här är finalisterna i Guggenheims arkitekturtävling