Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Krigförande parter överens om ny enhetsregering i Libyen

Från 2015
Uppdaterad 16.01.2015 13:54.
Libyens premiärminister Ahmed Maiteeq
Bildtext Libyens premiärminister Ahmed Maiteeq

De krigförande parterna i Libyen har kommit överens om att bilda en ny enhetsregering och att få stopp på våldet mellan landets två rivaliserande regeringar.

Parterna kom överens om principavtalet under FNs medling i Geneve.

FN har beskrivit samtalen som det sista försöket att undvika totalt kaos i Libyen.

-Parterna kom överens om att bilda en nationell enhetsregering och növändiga säkerhetsarrangemang för att få slut på striderna, sägs det i ett uttalande från FN.

Den islamistdominerade regeringen i huvudstaden Tripoli och den internationellt erkända regeringen i Tobruk i östra Libyen kom också överens om att frige kidnappade fångar och att tillåta humanitär hjälp till krigsdrabbade områden.

Avtalet verkställs efter en ny förhandlingsomgång nästa vecka, då parterna har varit hemma för konsultationer.

Islamistregering i Tripoli, internationellt erkänd regering i Tobruk

Den internationellt erkända regeringen flydde till Tobruk ifjol somras efter att radikala milisförband hade tagit över parlamentet i huvudstaden Tripoli och bildat sin egen regering.

Islamistregeringen kontrollerar Tripoli, en stor del av landets näst största stad Benghazi samt den tredje största staden Misrata.

Jihadistgruppen Islamiska staten IS, kontrollerar dessutom hamnstaden Darna.

FN oroar sig för att våldet i Libyen ytterligare destabiliserar länder i norra Afrika och länder söder om Sahara, om man inte får igång en fredsprocess och ett avtal om hur makten och landets energitillgångar ska delas.