Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Beröring ger mervärde

Från 2015
En vuxen kvinnohand kittlar en nyfödd under foten
Bild: Seppo Sarkkinen

Babyberöring är inte bara nyttigt för det lilla livet. Det ger också föräldrar möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter om småbarnsrumban, säger handledare Ulrika Vestergård-Denward.

Folkhälsan har utvecklat ett alldeles eget koncept för babymassage.

Ulrika Vestergård-Denward: Beröring är viktig

6:13

- Men vi ville få fram lite andra saker i den där massagestunden. På träffarna kan man diskutera samspel och tala om forskning som visar hur viktigt det är att bli berörd, säger Ulrika Vestergård-Denward.

Ulrika Vestergård-Denward.
Bildtext Ulrika Vestergård-Denward
Bild: Yle/Kati Enkvist

Beröring är livsviktigt. För att överleva behöver en baby fysisk beröring.

- Det är klart att vanlig omsorg räcker. Det är ju det som är det grundläggande och viktiga. Man måste inte gå en kurs i babyberöring. Men att komma på en kurs ger möjlighet att lära sig ett program om hur man stryker och berör hela kroppen, säger Vestergård-Denward.

Det har barnet också nytta av.

- Bebisen lär känna sin kropp när man kör lite tåramsor och så. Men det handlar inte bara om att beröra huden utan vi fokuserar också på det själsliga och känslomässiga.

De första österbottniska handledarna i babyberöring blir klara med sin utbildning nästa vecka. Det innebär att allt flera kurser kommer att starta.

- Det kommer att starta kurser i bland annat Smedsby och Replot. Man kan läsa mera om kursstarterna på folkhälsans webbsida, säger Vestergård-Denward.