Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Biskop Vikström träffar påven

Från 2015
Uppdaterad 16.01.2015 13:50.
Biskop Björn Vikström
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Biskop Björn Vikström träffar påven i Rom. Biskopen för Borgå stift besöker Rom under den ekumeniska böneveckan.

Biskop Vikström är liturg i S:t Henriksmässan måndagen den 19 januari. I mässan på måndag predikar biskop Teemu Sippo från katolska kyrkan i Finland. Kyrkoherde Bo-Göran Åstrand assisterar.

Under resan som pågår mellan 19 och 23 januari träffar den finländska delegationen påven Franciskus och överräcker en gåva. Gåvan består av vatten, mediciner och filtar åt hjälpbehövande. Gåvan ges via Kyrkans utlandshjälp.

‒ Borgå stift har skaffat en annorlunda gåva åt påven. Påven har för vana att ge bort alla gåvor han får till hjälpbehövande, så vi tyckte det här kunde passa, berättar biskop Björn Vikström inför resan.

Till den lutherska kyrkans delegation hör förutom, biskopen, hans fru Maria Björkgren-Vikström, kyrkoherde Åstrand med fru Karin Åstrand och chefen för kyrkans utrikesavdelning Kimmo Kääriäinen.

Den katolska kyrkans delegation består av biskop Teemu Sippo, kyrkoherdarna Nguyen Toan Tri och Donbosco Thomas från Helsingfors stift. I Rom utökas delegationen med birgittasystrarna Marja-Liisa och Irene.

Borgåkör åker med

Borgåkören Ensemble del Duomo åker med till Rom. Kören leds av kantor Eric-Olof Söderström.

Tillsammans med kantor Reidar Tollander medverkar den i den ekumeniska S:t Henriksmässan och i den ekumeniska vespern som hålls på söndag kväll i Birgittasystrarnas kyrka.