Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Halla-aho ställer inte upp i riksdagsvalet

Från 2015
Uppdaterad 06.02.2015 13:15.
Halla-aho kandiderar inte i riksdgasval
Bildtext Jussi Halla-aho
Bild: Lehtikuva

Europaparlamentariker Jussi Halla-aho (Sannf) ställer inte upp i riksdagsvalet i april. Beslutet kom inte som en överraskning för de sannfinländska riksdagsmännen som har sett hur väl han trivs i Bryssel och hur nöjd han är över att kunna påverka invandringen i hela Europa.

Konfliktfyllt är ändå att Halla-aho säger att han kommer att aktivt delta i kampanjen för att samla röster till själsfränder, kandidater som liksom han ställer sig kritiska till invandring.

Det är ett beslut som direkt får kritik av andra i partiet. Möjligt är också att det senare sår split mellan kandidaterna i de olika valkretsarna.

Jussi Halla-aho som i förra riksdagsvalet samlade likasinnade bakom det så kallade "njugga manifestet", Nuiva manifesti, försöker nu tona ner betydelsen av sina rekommendationer.

Ingen Halla-aha fraktion

- Det betyder inte att det bildas en Halla-aho fraktion i partiet. Jag stöder kandidater som i sina egna prioriteringar står nära mig, säger han.

Partiordförande Timo Soini visste inte om Halla-ahos beslut, men tycker att det är riktigt att partimedlemmarna fattar sina beslut självständigt.

- Men jag stöder alla partiets kandidater, och arbetar för alla kandidaters bästa, säger Soini.

Riksdagsledamot Maria Tolppanen (Sannf) tycker att det inte är trevligt att partiets kandidater kategoriseras som vi och dom.

- Och det säger jag, invandringspolitiken löser inte landets problem, inte problemen i ekonomin, inte problemen i exporten, inte de sociala problemen eller arbetslösheten, säger hon.

Kan påverka mer i Bryssel

Halla-aho motiverar sitt beslut med att han upplever att han gör mer nytta i Bryssel än genom att sitta i riksdagen och att han inte vill kandidera eftersom han då drar röster från andra invandringskritiska kandidater.

Halla-aho gav vid dagens presskonferens sin syn på Finlands invandringspolitik, tankar som kommer att synas senare då Sannfinländarna presenterar sina invandringskritiska mål inför riksdagsvalet.

Invandringskritiken når inte ut

Jussi Halla-aho är missnöjd över att Sannfinländarna inte har fått publicitet för sina invandringskritiska förslag. I stället fick till exempel synen på äktenskapslagen stor publicitet.

Halla-aho vill ändra kvotflyktingssystemet, att Finland tar in bara flyktingar Finland förmår integrera, han vill registrera inkomstöverföringar nationalitetsvis och ändra på villkoren för finländskt medborgarskap så att det också kan dras in.

- Invandringspolitiken borde basera sig på försvar av det nationella intresset och inte på ett blåögt omfamnande av världen, säger Halla-aho.

Timo Soini är inte redo att ändra kvotflyktingssystemet, Finland ska uppfylla sina internationella förpliktelser. Vad övrigt gäller invandringspolitiken säger Soini att han inte är lika kompetent som Halla-aho då det gäller de här ärendena.

Halla-aho fick 15 074 röster i senaste riksdagsval och knappt 81 000 röster i EU-valet.