Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Det är stora pengar det handlar om"

Från 2015
grävmaskin på åker
Bildtext
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Grävmaskinerna är i full gång på sträckan Lovisa – Pernå Kyrkoby. Det är den nya stomvattenledningen som dras. De kommande åren satsar Lovisa Vatten miljoner på nya ledningar.

Orsaken är de gamla reningsverken i före detta Pernå kommun, som inte längre håller måtten. Det vet Nisse Vainio, ordförande i direktionen för Affärsverket Lovisa Vatten.

man på åker
Bildtext Nisse Vainio, ordförande i direktionen för Affärsverket Lovisa Vatten.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

– Vi kommer att leda avfallsvattnet till reningsverket på Vårdö. Det är bättre att använda en enda stor anläggning, då är reningsresultatet bättre och det blir billigare, säger Vainio.

Men ännu är Lovisa Vatten inte så långt hunna i sina planer. Innan reningsverken i Pernå Kyrkoby, Forsby och Isnäs kan stängas måste tiotals kilometer stomlinje dras. Och det kostar.

Beräkningarna ligger nu på något mellan fem och sex miljoner euro. En smäll som konsumenterna får ta.

– Det är jäkligt stora pengar det handlar om. Vi får inte något av Lovisa stad för det här, säger Vainio. Tur att det nu är lite billigare att anlita byggföretag.

Höjda avgifter

Affärsverkets inkomster går till att förbättra tekniken. Det här leder till höjda vatten- och avloppsavgifter.

– Jag förstår dem som är kritiska till förhöjningarna, men det finns inga alternativ.

Tidtabellen för storprojektet löper ut nästa år, men av allt att döma går det några år till innan alla gamla reningsverk kan stängas.

Nu gäller det för grävmaskinerna att först tugga sig fram mellan Lovisa och Pernå Kyrkoby, en sträcka på 12,5 kilometer.