Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Politiker vill tillåta buller till midnatt - "Helsingforsarna måste stå ut"

Från 2015
Alicia Keys
Bildtext Under Flowfestivalen i Södervik brukar miljöcentralen tillåta buller också efter klockan 22 på kvällen.
Bild: Petter Sandelin / YLE

Helsingforspolitiker är oroade över att stora musikevenemang går staden förbi om inte bullerbegränsningen under kvällstid lindras. Kulturchefen Stuba Nikula är av samma åsikt medan miljöcentralen inte vill ändra på nuvarande bestämmelser.

Sami Muttilainen (VF) har gjort en motion, som han lämnade in i onsdags, där han kräver att staden tillåter buller till och med midnatt under fredagar och lördagar och till och med klockan 23 under övriga dagar.

Nu får evenemang som överskrider bullerbegränsningen hålla på till klockan 22 men Muttilainen anser att det här försämrar möjligheterna för staden att ordna festivaler och konserter.

- I övriga städer i landet och i Europa är det inte lika strikt och Helsingfors borde därför ändra på bestämmelserna. Vi måste ge den möjligheten till evenemangsproducenterna, säger Muttilainen.

I princip får varje stad själv bestämma hur sent man tillåter buller.

Jag har varit frustrerad på det här i 15 år/ Stuba Nikula

Muttilainen tror att Helsingfors genom nuvarande regler går miste om många stora band och artister.

- Många band och artister har en stor ljusshow som sommartid gör sig bäst senare under kvällen, men nu är det inte möjligt i Helsingfors.

"Jag har varit frustrerad i 15 år"

Stadens kulturchef Stuba Nikula håller med Muttilainen och anser att det borde vara tillåtet med buller till midnatt under fredagar och lördagar och till klockan 23 under övriga dagar.

- Jag har suttit med i en arbetsgrupp som funderat på det här och alla aktörer inom staden förutom miljöcentralen står bakom en ändring av bullerregleringen. Jag har varit frustrerad på det här i 15 år och i synnerhet när jag ännu arrangerade konserter, säger Nikula som under flera år varit vd för Kabelfabriken.

Miljöinspektör Harri Pasanen på stadens miljöcentral ser inget behov av att tillåta buller efter klockan 22.

- Miljöcentralen beviljar redan nu undantagstillstånd i samband med olika festivaler för att konserterna ska kunna pågå efter klockan 22 och jag tycker att det fungerar bra.

"Om man störs av buller - varför bor man då i en stad?"

Pasanen säger att om staden permanent går in för att tillåta buller också efter klockan 22 skulle antalet klagomål öka.

- Grannar har ofta tålamod när det gäller buller under dagstid men när bullret pågår senare under kvällen tar tålamodet slut, säger Pasanen.

Sami Muttilainen anser att om man bor i en stad måste man stå ut med buller.

- Det ordnas inte så många konserter årligen och i en stad förekommer olika slags ljud. Att några personer störs under några timmar är inget mot att tusentals blir glada över evenemanget. Och om bullret stör så kan man fråga sig varför man i så fall bor i en stad, säger Muttilainen, som ändå vill understryka att han inte överlag uppmanar till buller i grannskapet.

Motionen har undertecknats av 24 ledamöter i Helsingforsfullmäktige.