Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Gobelängen på tapeten

Från 2015
Uppdaterad 22.01.2015 10:26.
Ritva Blomquist om gobelängtrenden - Spela upp på Arenan

Jag älskar svanar. I min inredning finns vita porslinssvanar. När jag såg ett stort tygstycke med fyra svanar, simmande i en petroleumblå omgivning, slog jag till.

Jag har aldrig tyckt om ryor, men det här var något annat. Ett mjukt, sammetslikt tyg med en lite fransk känsla. Jag skickade en bild på min gobeläng till min mamma. Hon blev alldeles förskräckt. Hon förknippade de här dammiga gobelängerna med gamla tanter från sin barndom.

I dag är gobelängerna hett byte i antikaffärerna. Jag besökte Ritva Blomquist i hennes antikaffär i Helsingfors. Hon hade bara två gobelänger kvar, och de härstammar båda från 1950-talet. Den ena föreställer en jungfrustöld och är tillverkad i Ryssland. Den andra är belgisk med en romantisk bild av en röd stuga, en häst och ett ungt par.

- En typisk bild för en gobeläng, gjord efter kriget.

Gobeläng

- en bildvävnad eller förr en vävd tapet
- har olika bilder med motiv från djurriket, sagor, myter eller städer
- den första gobelängen skapades år 1662 vid familjen Gobelins manufaktur i Paris
- gobelängtekniken kan vara haute lisse, då vävs tyget vertikalt
- basse lisse-tekniken används då gobelängen tillverkas med en liggande väv.

Ritva Blomquist plockar fram sin gobeläng på somrarna då barnbarnen kommer på besök. Den är mjuk och skön att ligga på i trädgården.

En mångsidig textil

För mig är textilier förknippade med det moderliga. De är mjuka och vårdar oss. Gobelängerna har i tiderna skyddat människan från kalla stenväggar i slott och andra hus. I dag kan gobelänger användas som picknick-filtar eller som liggunderlag på stranden. I dagens europeiska indredningstidningar kan man se historiska gobelänger på väggarna och som personliga dukar på ett middagsbord. I modevärlden kan gobelängen plötsligt vara en dramatisk aftonklänning eller en del av en jacka. Det finns någonting djupt, symboliskt vävt i en gobeläng.

Gobelängen som ett verktyg för poesin

Lyrikern Gungerd Wikholm har hittat gobelängens poesi. I hennes diktsamling Brokadstaden (1999) skriver hon med hänvisningar till gobelängväveriet i Paris, att gobelängen vävs från baksidan. Det betyder att man ser mönstret i sin helhet först när man är på andra sidan. Du kan inte få en överblick över livet när du lever det. Du lever det anefter.

Gungerd Wikholm
Bildtext Gungerd Wikholm
Bild: Yle/Anne Hämäläinen

- Att skriva poesi är för mig ett sätt att väva, Jag växte upp med en farmor som alltid vävde trasmattor. I samma rum fanns en bleknad gobeläng, med Venedig som motiv. Farmors vävande väckte lusten att skapa någonting själv.

Gungerd ville resa till Venedig och andra magiska platser. I Paris har hon besökt Clunymuseet där hennes favoritgobeläng Damen med enhörningen finns. Hela livet handlar om att välja sina färger, att väva ett Venedig som Gungerd uttrycker det så fint i en dikt.