Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstads stadsdirektör: Nu ska jag koppla av och motionera

Från 2015
Uppdaterad 16.01.2015 19:06.
Mikael Jakobsson och kollegerna Milla Kallioinen och Rune Hagström.
Bildtext Mikael Jakobsson och kollegerna Milla Kallioinen och Rune Hagström
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Mikael Jakobsson, stadsdirektör i Jakobstad, lämnade in sin avskedsansökan på fredagen och avgår redan om en vecka. Han vill satsa på familjen, vänner och sig själv.

- Det är dags att fundera på något nytt. Jag ser livet i tioårsperioder och fyller 50 om ett och ett halvt år. Det är dags att se på nästa fas i livet, säger Jakobsson som på fredagen ordnade en presskonferens för medierna.

Jakobstads stadsdirektör Mikael Jakobsson avgår

0:50

- Men allra först vill jag koppla av, ta det lugnt, motionera och sköta vänskapsrelationer och allt sådant som har varit satt på undantag under de år som jag har skött det krävande uppdraget som stadsdirektör.

Det har funnits rykten om att vissa ska ha varit missnöjda med dig och bett dig be om avsked. Stämmer detta?

- Det måste man fråga av de förtroendevalda.

Vad kommer du att göra nu?

- Jag ska varva ned, downsiza och ta det lugnt och därefter se vidare på situationen.

Så du kommer att ta nya tag till sommaren och söka nya jobb då?

- I stora drag så, ja.

Du har en fru som är läkare och tre barn i åldern 8, 14 och 16 år. Finns det något speciellt som du tvingats lägga åt sidan under de här åren?

- Vi har varit tvungna att ständigt prioritera min karriär. Ska vi ha ett jämställt äktenskap så är det helt enkelt min frus tur nu. Jag ska sköta markservicen ett tag nu. Och så vill jag ha mer tid med barnen medan de ännu är små.

Vilka egenskaper ska din efterträdare ha?

- Gärna ska de påminna om stålmannen eller stålkvinnan. Men det är ju inte korrekt av mig att rådge honom eller henne, utan det är de förtroendevaldas roll.

Du kommer att städa ur ditt rum under nästa vecka och lämna arbetsplatsen redan nästa fredag. Hur har tiden som stadsdirektör varit?

- Det har varit en bra period, men också väldigt jobbigt och intensivt. Man hinner egentligen inte ha något liv på sidan om, ingen egen tid.

Peter Boström, SFP, stadsstyrelsens ordförande i Jakobstad, var med på fredagens presskonferens som var sammankallad på kort varsel.

- Det är klart att det här kommer som en överraskning, men nog har vi ju känt det i luften en tid. Det här betyder förstås förändringar och åtgärder som måste vidtas. Men nu är det här ett faktum.

Boström meddelar att avskedsansökan ska behandlas i stadsstyrelsen nästa vecka. Fullmäktige kommer också att informeras.

- Sedan måste vi börja fundera på vilken profil en ny stadsdirektör ska ha och hur vi ska hantera den frågan. Det arbetet inleder vi redan nästa vecka.

Boström tror att det kommer att dröja många månader att hitta en ny stadsdirektör. Han bedyrar också att beslutet att avgå var Mikael Jakobssons eget.

Jakobstads stadsjurist Anne Ekstrand kommer att stiga in som ersättare för Mikael Jakobsson.

Stadsdirektör Mikael Jakobsson avgår