Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Oljerean hårt slag för Norge – men ger Finland möjligheter

Från 2015
Uppdaterad 19.01.2015 11:56.
Bostadsriggen Floatel Superior i Nordsjön.
Bildtext Ett lågt oljepris äventyrar lönsamheten för Nordsjöoljan

För de oljeproducerande länderna är prisraset på råolja ett hårt slag. Norrmännen väntas gå miste om mångmiljardbelopp, men tvingas samtidigt till omstrukturering som kan skapa finländska affärsmöjligheter.

Sedan förra sommaren har priset på Nordsjöolja mer än halverats, vilket gynnar merparten av världens ekonomier. För oljeproducenterna medför det här däremot enorma inkomstbortfall. Norge, som är västeuropas största oljeproducent, beräknas under året mista kring 80 miljarder norska kronor om priset hålls så här lågt.

- Det är seriöst. Hälften av de norska importintäkterna kommer från petroliumbranschen och framför allt slår det hårt mot investeringarna som nu går i slow motion, säger Klas Blomqvist som är ordförande för norsk-finska handelsföreningen.

"Norge inte i kris"

I fredags träffade den norska regeringen representanter för norska centralbanken för en lägesöversikt. Budskapet från mötet var ändå att Norge inte befinner sig i någon kris, även om prisraset på olja medför utmaningar för det oljeberoende norska näringslivet.

- Vi ser det genast, då hela branschen reagerar på ett lågt oljepris. Det minskar direkt intresset för investeringar och efterfrågan på de tjänster vi erbjuder sektorn, säger Rune Olav Pedersen som är direktör för oljeprospekteringsbolaget Petrolium Geo Services i Norge.

Arabländerna villiga att priskriga

Han tror att de norska oljebolagen tål en rejäl smäll av ett lågt oljepris och vidhåller att oljeutvinningen i Nordsjön kan hållas lönsam även med ett rätt lågt oljepris.

- Att uppföra oljeplattformerna medför stora investeringar. Men när infrastrukturen är klar, är det inte speciellt dyrt att utvinna oljan. Men visst är utvinningen biligare i arabländerna och stora delar av USA, så de klarar av att göra vinst på avsevärt lägre priser, säger Pedersen.

Saudiarabien har helhjärtat gett sig in i oljekriget och säger sig vara villiga att sälja olja så lågt som till 20 dollar fatet. Det är långt under lönsamhetsstrecket för Nordsjöoljan. Men många goda år har gett Norge en stabil grund att stå på ekonomiskt.

- Norge har upplevt många gyllene år, men ingen har en kristallkula och vet hur priset utvecklas, och en långvarit prissvacka ger effekter genom nedskärningar, säger Blomqivst.

Nedskärningarna syns redan, då flera tusen jobb redan skurits ned. Vart tionde norskt jobb beräknas bero på oljeindustrin. Pedersen ser också riskerna inom en volatil bransch som oljesektorn. Att priset varierar är branschen van vid. Men hålls priserna så här låga under en längre period får det följder. Norge har dessutom höga driftskostnader på grund av den höga lönenivån i landet.

Möjlighet för finsk business

Men prispressen kan också medföra möjligheter. Klas Blomqvist jobbar till vardags som konsult med många norska kontakter inom oljeindustrin. Nu diskuterar norrmännen aktivt omstruktureringar och effektiveringar, ser Blomqvist.

- Det många inte vet är att Finland exporterar för över en och en halv miljard årligen till off shore-sektorn. Norge kommer nu snabbare att behöva en kraftigare automatisering av oljeindustrin. Det finns redan många finska underleverantörer på den norska marknaden. Men det behövs större investeringsiver bland de finländska företagen. För det borde vi bli bättre på att dra nytta av norskt kapital och nordisk samverkan, säger Blomqvist.

Läs också: Oljepriset - vinnare och förlorare