Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"IS kan försöka utvidga verksamheten till Europa"

Från 2015
Uppdaterad 16.01.2015 21:11.

Den terroristgrupp som planerade attentat i Belgien kan vara ett symtom för intensifierade attacker mot väst av den extremislamistiska terrorgruppen IS. Det tror jihadismforskaren Juha Saarinen.

För terrororganisationer är attacker ett effektivt sätt att höja profilen och rekrytera fler krigare. Enligt Saarinen bygger terrorgruppen IS strategi på ständiga framgångar och synlighet. Nu har gruppens framfart i Irak ändå trutit.

- Just nu kan IS inte utvidga sina områden i Mellanöstern liksom tidigare, säger Saarinen till Yles finska nyheter. Det här ökar trycket på att genomföra effektfulla terrorattacker utanför konfliktområdet, speciellt i väst.

Saarinen har ägnat sig åt forskning om krigare som gett sig iväg från Finland till Syrien. Han har tidigare arbetat på Försvarshögskolan.

"Återvändande svåra att spåra"

Belgiska myndigheter har berättat att en del av den avslöjade terrorgruppens medlemmar nyligen hade återvänt från Syrien. Enligt anonyma källor skulle gruppen ha fått direktiv av IS. Gruppens planer på attentat avslöjades och stoppades av belgisk polis på torsdagen.

Den europeiska polisorganisationen Europol uppskattar att allt mellan 2 500 och 5 000 människor har åkt från europeiska länder till Irak och Syrien för att kriga. Återvändande krigare som blivit radikaliserade är svåra att spåra.

Saarinen säger att det ändå bara är en liten del av de återvändande som till planerar terrordåd i sitt hemland - men antalet är ändå betydande. Hotet från krigare som återvänder från Syrien bedömer han som oerhört stort.

- Man har inte kunnat identifiera alla som har åkt, så alla som återvänder kan nödvändigtvis inte heller identifieras. Och de som identifieras kan inte heller spåras i tillräcklig utsträckning, säger Saarinen.

Utöver att de som radikaliserats är svåra att spåra verkar de enligt Europol mer självständigt än förr och hör nödvändigtvis inte till någon organiserad cell.

Ser väst som sin fiende

Ett potentiellt hot mot Finland är enligt Saarinen svårt att estimera. Utgående från sin forskning beskriver han de krigare som åkt från Finland till Syrien som extremt radikaliserade. En del av dem ser västerländerna och möjligen också Finland som sin fiende.

Saarinen ställer sig ändå skeptisk till att det bland de som återvänder till Finland finns sådana människor, eller att de skulle vilja genomföra attacker i Finland.

Oron för nya terrorattacker fick Europols chef Rob Wainwright att på fredagen efterlysa tätare samarbete mellan europeiska underrättelse- och polismyndigheter. Europeiska kommissionen har lovat utveckla nya medel för att motverka terrorism, bland annat genom att samla och ha ett utbyte av flygpassagerardata.

Maria Tolsa, Yle Uutiset

Läs också:
Belgiska myndiheter: Terrorgrupp var redo att slå till
Två terrormisstänkta greps i Berlin
Tolv greps i Paris - misstänkta för terrorsamröre
Islamistiska staten IS aktiv även i Afghanistan