Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Palola efterlyser långvarig arbetsmarknadsuppgörelse

Från 2015
Antti Palola.
Bild: Lehtikuva

Tjänstemannacentralen STTK:s ordförande Antti Palola hoppas att parterna på arbetsmarknaden kan få till någon form av långvarigt samhällsavtal efter riksdagsvalet i april.

Palola tror att ett samhällsavtal kunde lotsa Finland ut ur den ekonomiska krisen, som har inneburit växande arbetslöshet, ökad skuldsättning och strukturomvandling inom arbetslivet.

Han tror däremot inte att det nu är läge att automatiskt förlänga de ytterst måttliga sysselsättnings- och tillväxtavtal som arbetsmarknadsparterna har förhandlat fram under den gångna valperioden. De har upprätthållit de finländska företagens konkurrenskraft, men har samtidigt minskat konsumenternas köpkraft.

- Efter valet kanske vi kan förhandla fram en ny långvarig arbetsmarknadsuppgörelse, som förutom löner och beskattning också handlar om hur arbetslivet ska utvecklas, säger Palola.

Palola vill speciellt fokusera på riktigt korta anställningar och äldre arbetstagares situation. Han säger att det inte vara av denna värld att man anser att en 55-åring är för gammal för att arbeta.

Palola var gäst hos Ykkösaamu på TV1 på lördag morgon.